Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2019 12:25

Загубили австрійці - історик розповів про унікальну знахідку

Пляшка, яку знайшли серед руїн мечеті Хотинської фортеці в Чернівецькій області, стала першим доказом перебування австрійців на цих українських землях наприкінці XVIII ст. Про це Gazeta.ua розповів історик Микола Ільків.

Автор: ukrinform
  У Хотинській фортеці знайшли 250-річну пляшку
У Хотинській фортеці знайшли 250-річну пляшку

"Із історичних джерел відомо, що в результаті війни між Австрією, Росією та Туреччиною Хотинщина на деякий час увійшла до території Австрії. Тут квартирувалися її війська, а місцеву мечеть перетворили на католицьку церкву. Знайдена пляшка - це єдиний матеріальний доказ цього факту. Для істориків вона має дуже велику цінність", - каже Ільків.

Виявили артефакт вчені та студенти з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

"Пляшка була розбита майже на 30 частин. Ми зібрали її до купи, але не вистачає ще кількох фрагментів, - продовжує Ільків. - Зроблена із кам'яної порцеляни та вкрита спеціальним розчином для міцності і водонепроникності. У Європі тих часів намагалися розкрити таємницю китайської порцеляни і в процесі цього винайшли свою. Вона далека від ідеалу, але дуже міцна, тому часто йшла на виготовлення посуду для побутових потреб. Об'єм пляшки близько 1,5 л".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли середньовічну нижню білизну

У знайденій посудині раніше зберігали мінеральну воду. Її брали з джерела, що знаходиться на території сучасної Німеччини.

"Спершу думали, що там був якийсь елітний алкоголь. Згодом помітили два клейма з іменем майстра та рідиною, якою наповнювали. Так на одному з них зображений латинський хрест з піднятою поперечиною і дві букви -"З", "Т", а навколо напис "Зелтерс". Це назва долини Німеччини, де в давнину були джерела природної мінеральної води. Щоб зберегти вуглекислий газ, її заливали у спеціальну тару і наглухо запечатували чимось на зразок сургуча. Таким чином протягом двох місяців вода довше зберігала природні властивості і мінералізацію".

Зараз пам'ятка знаходиться в лабораторії археологів, тривають дослідження. Невдовзі її планують передати до музейних фондів Хотинської фортеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали дзеркало, яким користувалися 2,5 тисяч років тому

Мінеральну воду "Зелтерс" досі виготовляють у Німеччині. Вона солонувата на смак. У 2016 році становила близько 80% німецького ринку мінеральних напоїв. Раніше ця вода була популярна серед російських та німецьких вельмож. Її розвозили в ексклюзивному глиняному посуді із спеціальним штампом.

Дослідник та блогер з Мелітополя Запорізької області Дмитро Антіфєєв показав печери духоборів, які жили на сході України у ХІХ столітті. Історичний об'єкт розташований в селі Терпіння.

Зараз ви читаєте новину «Загубили австрійці - історик розповів про унікальну знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути