Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2020 15:13

Забудовник збирається знищити унікальний могильник

Забудовник збирається знищити унікальний могильник
На місці унікального історичного могильника планують побудувати багатоповерхівку Фото: procherk.info

На місці унікального могильника черняхівської культури у центрі Черкас планують побудувати багатоповерховий будинок. Пам'ятка розташована по вулиці Остафія Дашковича неподалік від ТРЦ "Хрещатик-Сіті". Ділянка належить до приватного сектора.

"Там під землею цілий музей – десятки поховань VI ст. до н.е. і IV ст. н.е., тисячі артефактів, культурний шар середньовічних Черкас XV-XVIII ст. із загадками раннього етапу історії міста. І ще чимало того, про що ми і не знаємо. Пам'ятка охороняється державою", - повідомили археологи у Прочерк.info

Окрім черняхівського могильника та середньовічного шару, на цій території зафіксований могильник скіфського часу. На сьогодні там виявлено 74 поховання з сотнями унікальних артефактів. Археологи підкреслюють, що ділянки, на яких планується будівництво, прилягають до центральної частини могильника, де знаходиться найбільше поховань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили проєкт щодо захисту курганів

Згідно з законом України про "Про охорону культурної спадщини", будівництво на таких ділянках можливе лише після проведення археологічних робіт. Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів археологічної спадщини країни.

7 років тому у селі Легедзиному на Черкащині орендар землі не дозволив археологам проводити розкопки давнього поселення готів.

Зараз ви читаєте новину «Забудовник збирається знищити унікальний могильник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути