неділя, 05 лютого 2017 09:00

За вантажне судно "Фаїна" сомалійські пірати вимагали 35 мільйонів доларів

За вантажне судно "Фаїна" сомалійські пірати вимагали 35 мільйонів доларів
Судно "Фаїна"

5 лютого 2009 року сомалійські пірати звільнили вантажне судно "Фаїна", на борту якого перебували 17 громадян України. Корабель потрапив у полон ще 25 вересня 2008 року у час рейсу з України до Кенії. Корабель звільнили за викуп у $3 млн 200 тис.

Вантажне судно "Фаїна" було збудоване в 1978 році у Швеції і в 2007 році стало власністю панамській компанії Waterlux AG, яка здійснювала управління ним через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc, розташовану в Одесі. "Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу і у вересні 2008 році вийшло з порту Октябрьск (біля Миколаєва) в кенійський порт Момбаса з військовим вантажем - 33 танки Т-72, пересувна ракетна установка BM-1 ГРАД, вогнепальна зброя та інше військове обладнання, офіційно призначене для уряду Кенії.

25 вересня 2008 року біля узбережжя Сомалі судно було захоплено групою з близько 50 піратів, які назвали себе Регіональною береговою охороною. В цей час на ньому перебувало 17 громадян України, 3 громадянина Росії та один - Латвії. Це було вже 62-е за рік захоплення судна у цих водах. Пірати зажадали викуп у 35 мільйонів доларів, погрожуючи підірвати корабель. 28 вересня пірати знизили суму викупу в сім разів - з 35 до 5 мільйонів доларів. 29 вересня українське судно було зупинене біля найближчого сомалійського узбережжя.

30 вересня капітан судна, росіянин Володимир Колобков помер від серцевого нападу. 1 жовтня почались переговори з піратами щодо викупу. Після кількаразових змін вартості викупу і регулярних зривів переговорів з піратами, "Фаїна" була звільнена 5 лютого 2009 року за суму 3 мільйони 200 тисяч доларів і 12 лютого у супроводі американського есмінця прибула в кенійський порт Момбаса. Наступного дня, після 5 місяців полону, українські моряки прилетіли до Києва.

У липні 2013 року "Фаїна" була заарештована в Іллічівську разом із вантажем в рамках розслідування справи по затриманню властями Лівії судна "Етель" цього ж судновласника, у зв'язку із звинуваченні в участі в афері із перепродажем 650 автомашин Kia и Hyundai, придбаних лівійською компанією для власних потреб у Гонконзі.
Зараз ви читаєте новину «За вантажне судно "Фаїна" сомалійські пірати вимагали 35 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути