пʼятниця, 01 грудня 2017 04:20

За незалежність України на грудневому референдумі проголосували 90% громадян

За незалежність України на грудневому референдумі проголосували 90% громадян

1 грудня 1991 року відбувся всенародний референдум, на якому українці мали відповісти, чи підтримують рішення Верховної Ради про незалежність України. Бюлетень референдуму містив текст Акта проголошення незалежності України і запитання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" із двома варіантами відповіді: "Так, підтверджую" або "Ні, не підтверджую". Більше 90% відсотків громадян України висловилось за незалежність колишньої республіки СРСР. Одночасно з референдумом проводились і президентські вибори. Перемогу здобув Леонід Кравчук, колишній секретар ЦК Компартії України. За нього проголосувало більше 61% виборців.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України. Однак, згідно з чинним на той час законодавством, питання про реалізацію права народу України на самовизначення виходило за межі компетенції Верховної Ради УРСР і мало вирішуватися виключно всеукраїнським референдумом. Тому того самого дня, крім Акту проголошення незалежності, було прийнято й Постанову Верховної Ради УРСР "Про проголошення незалежності України". Постановою передбачалося провести 1 грудня 1991 року всеукраїнський референдум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після фільму "Голод 33" більшість українців проголосували за незалежність своєї держави

Референдум пройшов в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 областях, Автономній республіці Крим та 2 містах зі спеціальним статусом. 1 грудня на виборчі дільниці прийшло близько 32 мільйонів громадян (84% внесених у списки), з них майже 29 мільйонів (90.35%) підтвердили Акт проголошення незалежності України, найменше - в Криму, але все одно це було більше половини голосів - 54,2%. Найбільше - на Тернопільщині (98,7%). 5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення "До парламентаріїв і народів світу", в якому наголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим,

До виборчого бюлетеня по виборах Президента України було включено 6 кандидатів — В. Гриньова, Л. Кравчука, Л. Лук'яненка, Л. Табурянського, В. Чорновола, І. Юхновського. Ще один кандидат у Президенти України О. Ткаченко на останньому етапі боротьби зняв свою кандидатуру і закликав виборців голосувати за Л. Кравчука. Опозиція не спромоглася виставити єдиного кандидата: Рух висунув голову Львівської обласної Ради В. Чорновола, однак його лідери І. Драч і М. Горинь, як і Українська республіканська партія, агітували за голову УРП Л. Лук'яненка, Партія демократичного відродження України (ПДВУ) - за керівника Народної Ради в парламенті України академіка І. Юхновського та за одного з лідерів ПДВУ, народного депутата В. Гриньова. Уже в першому турі, набравши 61,6 % голосів, переміг Голова Верховної Ради України, в недалекому минулому завідуючий ідеологічним відділом ЦК КПУ, секретар ЦК КПУ, Леонід Макарович Кравчук. Він і став першим Президентом незалежної України (1991-1994).

1 грудня 1991 року Україну, як незалежну державу, почали визнавати і вітати інші країни світу. 2 грудня - Канада і Польща, 3-го – Угорщина, 4 грудня – Латвія і Литва, 5 – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

Зараз ви читаєте новину «За незалежність України на грудневому референдумі проголосували 90% громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути