вівторок, 18 грудня 2018 08:20

За день літаки скинули 10 тисяч бомб

За день літаки скинули 10 тисяч бомб
Бомбардування Північного В'єтнаму 18 грудня 1972 року. Фото: газета.ua

Президент Річард Ніксон віддав наказ про бомбардування Північного В'єтнаму 18 грудня 1972 року. Операція була найжорстокішою за весь період американо-в'єтнамської війни. Тривала 11 днів і забрала життя 1600 цивільних людей. Загинуло і було взято в полон 70 американських льотчиків.

2 вересня 1945 року після капітуляції Японії у Другій світовій війні, комуністична військово-політична організація В'єтмінь повалила владу прояпонської В'єтнамської імперії і проголосила створення незалежної Демократичної Республіки В'єтнам. Після низки успіхів В'єтконгу США підсилило підтримку в 1961 році розпочали розміщення своїх військ на території Південного В'єтнаму.

На хід операції значний вплив мала допомога Південному В'єтнаму з боку США. Американська авіація завдавала авіабомбові удари по північнов'єтнамських військах, американські радники допомагали в плануванні операцій, водночас США збільшили постачання зброї та фінансову допомогу своєму союзнику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступом з півночі завершилася війна у В'єтнамі

Операція під назвою "Linebacker II" тривала 11 днів- з 18 грудня і забрала життя 1600 цивільних людей; при цьому загинуло і було взято в полон 70 американських льотчиків. 29 грудня операція Linebacker II була припинена, за цей час на В'єтнам було скинуто 100 тисяч тонн бомб.

Бомбардування були використані для того, щоб змусити Північний В'єтнам повернутися до переговорів у Парижі. На початку січня 1973 року переговори поновилися. 27 січня 1973 було підписано Паризьку мирну угоду, за якою американські війська покидали В'єтнам (до цього часу всі сухопутні бойові частини вже були виведені, і в країні залишалося 24 тис. Американців). Виконуючи підписану угоду, 29 березня того ж року США завершили виведення своїх військ з Південного В'єтнаму. Останній солдат армії США залишив територію В'єтнаму у серпні 1972 року.

Після двомісячного наступу 30 квітня 1975 року війська Північного В'єтнаму зайняли Сайгон і, піднявши прапор над Палацом незалежності, проголосили завершення В'єтнамської війни, яка тривала з 1957 року.

Зараз ви читаєте новину «За день літаки скинули 10 тисяч бомб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути