середа, 25 квітня 2018 08:20

З найпотужнішим космічним телескопом може попрацювати кожен охочий

З найпотужнішим космічним телескопом може попрацювати кожен охочий
25 квітня 1990 року космічний шатл Discovery вивів на орбіту телескоп Hubble. Фото: NASA

25 квітня 1990 року екіпаж космічного шатла Discovery вивів на орбіту телескоп Hubble, який нині є автоматичною обсерваторією на земній орбіті. Hubble — унікальна багатоцільова орбітальна обсерваторія, найбільша серед запущених у космос у XX сторіччі.

Телескоп названо на честь американського астронома Едвіна Хаббла, який першим довів існування галактик за межами Чумацького Шляху. Від початку проектування до запуску було витрачено 2,5 млрд доларів США. Запуск телескопа на орбіту планувався на жовтень 1986 року, але 28 січня катастрофа Challenger призупинила програму Space Shuttle на декілька років. Вимушена затримка дозволила здійснити низку вдосконалень: сонячні батареї було замінено на ефективніші, модернізовано бортовий обчислювальний комплекс і системи зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політ першого космонавта тривав 108 хвилин

Шатл Discovery STS-31 стартував 24 квітня 1990 року і наступного дня вивів телескоп на розраховану орбіту. За роки роботи на навколоземній орбіті Hubble отримав 700 тис. зображень 22 тисяч небесних об'єктів — зірок, туманностей, галактик, планет. Потік даних, які він щоденно генерує в процесі спостережень, становить близько 15 Гб. Загальний їхній обсяг, накопичений за весь час роботи телескопа, перевищує 20 терабайт. Близько 4000 астрономів дістали можливість застосовувати його для спостережень.

Будь-яка людина або організація може подати заявку на роботу з телескопом, не існує обмежень за національною або академічною належністю. Конкуренція за час спостережень дуже висока, зазвичай сумарно запитаний час у 6—9 разів перевищує реально доступний. Конкурс заявок на спостереження оголошується приблизно раз на рік. 10% часу спостережень залишається в так званому "резерві директора інституту космічного телескопа". Зазвичай він використовується для спостережень незапланованих короткострокових явищ, таких, як спалахи наднових.

19 лютого 1986 року запущена радянська орбітальна станція "Мир"- великий науково-дослідний комплекс. 23 березня 2001 року станція була затоплена у водах Тихого океану.

Зараз ви читаєте новину «З найпотужнішим космічним телескопом може попрацювати кожен охочий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути