Ексклюзиви
субота, 29 грудня 2018 08:20

З Лондона вивезли два мільйони дітей

З Лондона вивезли два мільйони дітей
29 грудня 1940 року Лондон зазнав найбільш потужного за весь період Другої Світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальніків. Фото: Вікіпедія

Лондон зазнав найбільш потужного за весь період Другої Світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальників 29 грудня 1940 року. Тоді загинуло 3,6 тис. лондонців.

Від скинутих на місто запалювальних бомб згоріли будинки адміністративного центру міста, 8 церков, збудованих Крістофером Реном; постраждали собор св. Павла, Вестмінстерське аббатство, Букінгемський палац, Палата представників.

В травні-червні 1940 року в Західній Європі єдиною країною, що була в стані протистояти планам Гітлера, залишилась Велика Британія. Британська влада розглядали можливість масованих бомбардувань міста. По всій країні був введений суворий режим економії.

Бомбосховищами для лондонців були станції метро, ​​підвали церков, невелика кількість спеціальних приміщень. Уряд і військове командування мало своїм бомбосховище - "Військовий кабінет", який і понині зберігається як музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку Другої світової британці масово вбивали домашніх тварин

Влада прийняла рішення про евакуацію дітей з великих міст в сільську місцевість. За півтора року з міст було вивезено два мільйони дітей. Маленьких лондонців селили в маєтках, заміських будинках, санаторіях. Багато з них залишалися далеко від Лондона всю війну.

Жодне місто світу до Лондона не був метою настільки лютих бомбардувань. За увесь час бомбардувань загинуло більше 43 тис. осіб, більше 51 тис. отримали важкі поранення.

На початку Другої світової війни уряд видав брошуру, що закликала британців до масового винищення домашніх тварин. За один лише тиждень були вбиті приблизно 750 тисяч британських домашніх улюбленців

Зараз ви читаєте новину «З Лондона вивезли два мільйони дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути