пʼятниця, 24 липня 2020 16:52

З'ясували, хто поширював небезпечну хворобу 1,2 тис. років тому

З'ясували, хто поширював небезпечну хворобу 1,2 тис. років тому
Поховання вікінгів доводять, що мореплавці хворіли віспою ще у VII - X ст. Імовірно, поширювали хворобу Європою Фото: pixabay.com

Учені припустили, що поширенню натуральної віспи в Європі сприяли вікінги. Це доводять численні поховання представників войовничого народу, зокрема генетична інформація з зубів.

Останки людей з нині вимерлими штамами вірусу знаходили в 11 похованнях у Данії, Норвегії, Росії, Великій Британії та інших країнах. Найбільше доказів наявності таких штамів у людських останках знайшли на острові Еланд, що біля південно-східного узбережжя Швеції, передає Daily Mail.

Отримані дані свідчать, що віспа була широко поширеною на півночі Європи у період VII-X ст. Дослідники не знають, чи була вона настільки смертельною, як віспа XX ст, але впевнені, що захворювання поширювали саме вікінги, які вирушали з півночі у далекі набіги.

"Люди, які подорожують світом, швидко поширюють Covid-19 - і швидше за все вікінги поширювали віспу. Тоді вони пересувалися на кораблях, а не літаком", - вважають учені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли "будинок смерті" вікінгів

Викликана вірусом варіоли, віспа була однією з найбільш ворожих до людства хвороб. Лише XX ст. вона знищила понад 300 млн людей. 1980 року її оголосили переможеною, однак вивчення еволюції таких серйозних захворювань зможуть допомогти у боротьбі з подібними чи відродженими недугами в майбутньому.

Археологи виявили братську могилу людей, що померли від чуми в абатстві Торнтон, графство Лінкольншир, Велика Британія. Всього розкопали 48 осіб, серед них 21 дитину віком від декількох місяців до 17 років. Дослідники підкреслюють, що знайдена могила є найбільшою, яку вони зустрічали у сільській місцевості. Припускають, що жертви Чорної смерті втекли з переповнених міст і лікарень, лише для того щоб померти в абатстві та його монастирській лікарні незабаром після прибуття.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, хто поширював небезпечну хворобу 1,2 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути