середа, 21 жовтня 2020 16:41

З'ясували, коли люди почали пити молоко

З'ясували, коли люди почали пити молоко
Представники Індської цивілізації знайшли спосіб прогодувати велику кількість людей Фото: swarajyamag.com

Учені встановили, що люди які проживали на теренах сучасної Індії у давнину, вживали молоко та молочні продукти 4,5 тис. років тому. На це вказали археологічні знахідки.

Фахівці дослідили залишки 59 керамічних черепків з поселення Котада Бхадлі. На 22 із них виявили наявність молочних жирів. Кераміка мала пористу структуру і вбирала в себе часточки їжі. Крім того, жири не розчиняються у воді, повідомляє Phys.org

"Ми встановили, що молочні продукти були невід'ємною частиною раціону людей, які проживали на ділянці датованій 2500 роком до н.е", - зазначили автори дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгадали таємницю поховання шестиголового вождя

За допомогою радіовуглецевого аналізу вчені визначили, що ліпіди походили з продуктів жуйних тварин, а не з рослин чи риби.

Корови і буйволи харчувалися переважно просом, а вівці і кози поїдали дикі трави на пасовищах. Ці рослини мають різні фотосинтетичні процеси та утворюють різні кислоти. Проаналізувавши їх вдалося підтвердити, що молоко брали у тварин, які вживали просо.

Дослідження встановило часові рамки найбільш раннього відомого виробництва молочної продукції в Індії.

Археологи знайшли найдавніші свідчення використання людиною коней для верхової їзди на березі річки Тобол у Казахстані. Розкопали залишки 2 тварин, яких поховали близько 3,6 тис. років тому. Перші свідчення про розведення коней сягають приблизно 4 тис. років, однак найдавніше свідчення про верхову їзду датувалося 900 роком до н .е.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, коли люди почали пити молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути