понеділок, 19 жовтня 2020 15:27

Розгадали таємницю поховання шестиголового вождя

Розгадали таємницю поховання шестиголового вождя
Поховані люди могли бути жертвами кланових війн Фото: bbc.com

Учені розгадали таємницю поховання "шестиголового вождя" за допомогою ДНК аналізу. Останки в груповій могилі належали членам однієї родини.

Могильник виявили ще 1997 року в шотландському селищі Портмахомак. Всередині знаходився скелет чоловіка зі смертельною раною від меча на черепі та ще 5 черепів. У сусідній могилі лежав іще один цілий скелет. З того часу археологи билися над загадкою незвичайного поховання, повідомляє BBC.

Їм вдалося встановити, що майже усі черепи датуються кінцем XIII - поч. XV ст. Один із них був на 400-600 років старшим за інші, а один належав жінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили останки людини, якій провели операцію на мозку 1,6 тис. років тому

Нове дослідження показало, що 2 чоловіків у могилі були двоюрідними братами. Два інших чоловічі черепи належали батькові та сину, і, в свою чергу, дідусеві і батьку другого чоловіка, котрого поховали в могилі разом із першим. Єдиний жіночий череп належав матері другого чоловіка. Третій чоловік, похований поруч, вважається сином другого чоловіка.

Найдавніший череп, імовірно, належав піктському монахові. Його взяли з монастирського цвинтаря і поклали у поховання, так як вважали дорогоцінною погребальною реліквією.

Поховання відбулося у часи кривавих кланових ворожнеч, жертвами яких, можливо, і стали ці люди.

Археологи розкопали поховання англосаксонського зтаного воїна зі спорядженням VI ст. неподалік міста Марлоу на півдні Великої Британії. 2018 року шукачі скарбів виявили на тому місці 2 мідні посудини і розповіли про це фахівцям.

Нещодавно ті дістали із землі скелет чоловіка та багатий поховальний інвентар: скляні та залізні посудини, що походили з теренів сучасної Бельгії, застібки для одягу, ножиці та вістря списів. Найцікавішою знахідкою став меч.

Зараз ви читаєте новину «Розгадали таємницю поховання шестиголового вождя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути