понеділок, 20 лютого 2012 15:50

В'язні Заксенхаузена друкували для нацистів фальшиві гроші

В'язні  Заксенхаузена друкували для нацистів фальшиві гроші
Фунт 1940 року

Розвідка Великобританії опублікувала документи, в яких йде мова про те, що нацисти друкували фальшиві фунти стерлінгів під час Другої світової війни з метою підривання довіри до британської валюти в Європі. У них стверджується, що всього було надруковано банкнот на суму ? 134 млн, що становить близько 10% від фунтів, які ходили на континеті. Про це повідомляє BBC News.

Документи були складені банкіром Едвардом Рідом (Edward Reid) у серпні 1945 року. Він згадує, що захоплений в полон офіцер СС розповів, що ціллю такої акції було посіяти паніку серед населення. Німці почали друкувати фальшиві банкноти в 1940 році і планували розкидати їх з літаків під час вторгнення на Туманний Альбіон. Незважаючи на те, що вторгнення було відкладено, робота продовжилася: нацистам вдалося поліпшити якість створюваних банкнот. Едвард Рід відзначив, що підробки були настільки якісними, що відрізнити їх міг тільки кваліфікований фахівець.

Софія Наливайко сім років провела в концтаборі за пошиття сорочок партизанам УПА

Банкноти виробляли ув'язнені концентраційного табору Заксенхаузен (Sachsenhausen). MI5 знала, що німецькі агенти прибували до Британії з фальшивими банкнотами. Підробки також були в обігу в Португалії та Іспанії, а потім з'явилися і в Єгипті. Після відкриття другого фронту велику кількість фальшивих фунтів вивили в Британії. Документи MI5 показують, що солдати союзних військ (в основному - поляки та американці) продавали військове постачання на чорних ринках за французькі франки, а потім міняли їх на фальшиві фунти.

"Ми часто бували у Сахарових, але найбільше дружили з Григоренками"

Треба зауважити, що і зараз далеко не всі фунти в Британії є справжніми. У 2002 році у Великобританії кожна 109-а монета в 1 фунт стерлінгів була фальшивою. Сьогодні підробленої є кожна сорокова однофунтова монета. Більше 10 років тому виготовленням підроблених монет займався невеликий злочинний синдикат на чолі з 62-річним Біллом Куком (Bill Cook). Злочинці спорудили на грибний фермі підпільний цех і чеканили монети з металевих дисків. У день фальшивомонетники виготовляли до 10-20 тисяч монет. За п'ять років діяльності синдикат відчеканив більше 5000000 монет. Ще одним великим фальшивомонетником Британії став Маркус Гліндон (Marcus Glindon), який відчеканив більше 14 мільйонів однофунтових монет. У квітні 2007 року він був затриманий, а в грудні засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення.

 

Зараз ви читаєте новину «В'язні Заксенхаузена друкували для нацистів фальшиві гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути