Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 23:13

В'ятрович розповів, як ставиться до Афганської війни

В'ятрович розповів, як ставиться до Афганської війни
Афганська війна була злочином СРСР проти власної армії. Фото: "Ветерани.UA"

У Радянському Союзі вшанування ветеранів війни в Афганістані стало продовженням ідеологічної лінії з вшанування ветеранів Другої Світової війни з відповідною героїзацією "воїнів-інтернаціоналістів".

До цієї дати приурочувалися урочисті зустрічі, мітинги, відкриті уроки в школах, тематичні програми, де агресія Радянського Союзу представлялася миротворчою та гуманітарною місією. За інерцією, таке ставлення до війни в Афганістані зберігалося в сучасній Україні, йдеться в заяві УІНП.

Сучасна російська агресія, спонукає до переосмислення подій Війни в Афганістані 1979—1989 років. Ця подія є військовою агресією з боку Радянського Союзу, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни.

Також, це злочин СРСР проти військовослужбовців Радянської Армії, яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну. На совісті керівництва СРСР загибель, поранення, хвороби та зламані долі тисяч цих людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як українські вертолітники розгромили бойовиків

Цей день має стати днем пам'яті і визнання історичних помилок, щоб убезпечитися від їх повторення.

"Пам'ятаємо, але не пишаємося. Це був один із злочинів комуністичного режиму, який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто достойно пройшов через пекло Афгану, заслуговує на шану. Але згадування про радянську агресію проти іншої країни, особливо, в час коли жертвою агресії стала Україна — не привід для гордощів чи гучних святкувань", — переконаний голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цього дня 1989-го завершилась радянська військова інтервенція в Афганістан. Через неї пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них дістали поранення і контузії, 3360 - загинули.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович розповів, як ставиться до Афганської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути