четвер, 28 лютого 2019 12:44

Всі прижиттєві портрети Івана Мазепи зібрали в одній книзі
4

Історик розшукує справжні портрети Мазепи
Фото: Укрінформ
Історик розшукує справжні портрети Мазепи
Історик розшукує справжні портрети Мазепи
Історик розшукує справжні портрети Мазепи

Історик і журналіст Сергій Павленко презентував у Чернігові нову книгу "Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених".

Робота присвячена 380-й річниці від дня народження Івана Мазепи. Він народився 20 березня 1639 року на хуторі Мазепинці в сучасному Білоцерківському районі Київської області, повідомляє Укрінформ.

"Це - книга-дискусія, у якій розглядається 38 прижиттєвих зображень гетьмана Мазепи - різного формату і різних стилів. Кожному присвячено розділ, у якому я аргументую, чому вважаю це зображення прижиттєвим", - розповів Павленко.

Близько 10 зображень гетьмана історик знайшов у Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври. Там Мазепа представлений в образах апостолів і пророків. Уперше ці малюнки Павленко побачив, коли досліджував виданий у Лаврі каталог. Упізнавши з-поміж багатьох облич Мазепу та зо два десятки його близьких, пішов у храм з професійним фотографом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

Павленко переглядав стародруки, зокрема видані за часів Мазепи, аналізував, порівнював малюнки і, врешті-решт, виокремив ті, які вважає прижиттєвими.

У світі існує близько 400 портретів, гравюр та інших зображень гетьмана Мазепи. Однак більшість із них, каже дослідник, є плодом творчої фантазії художників.

12 прижиттєвих портретів Івана Мазепи знайшли українські історики. На них він не схожий на зображення на 10-гривневих купюрах та на ілюстрації у підручниках з історії.

Зараз ви читаєте новину «Всі прижиттєві портрети Івана Мазепи зібрали в одній книзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути