вівторок, 05 грудня 2017 04:20

Всі чоловіки і жінки зійшли з розуму - як починалася каліфорнійська золота лихоманка

Всі чоловіки і жінки зійшли з розуму - як починалася каліфорнійська золота лихоманка
Золотошукачі, 1849 рік. Фото: Вікіпедія

5 грудня 1848 року Президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, чим спровокував золоту лихоманку 1849 року.

Перші золоті самородки випадково знайшов американський тесля Джеймс Вілсон Маршалл 24 січня 1848 року. Прогулюючись уздовж берега річки Слов'янка (Рашен-Рівер) Джеймс помітив маленькі яскраво-жовті камінчики, розкидані на піску - самородне золото. Історія про знайдене золото дійшла до Сан-Франциско. В кінці 1848 року, в нью-йоркській газеті "Геральд" з'явилося перше повідомлення про велике родовище золота в Каліфорнії. Ця новина була офіційно підтверджена президентом США в посланні конгресу від 5 грудня 1848 року.

Безліч каліфорнійських сімей, залишивши напризволяще свої поля і ферми, кинулися добувати золото. На початку 1849 року, в Сан-Франциско прибув корабель "Каліфорнія", з першою великою групою золотошукачів. Вже до середини 1849 року "золота лихоманка" стала справжньою епідемією. Всі чоловіки, здатні рухатися, і навіть багато жінок покидали міста і відправлялися до берегів річки Рашен-Рівер. Солдати дезертирували з армії. Індіанці також бігли на копальні, і розповідали своїм одноплемінникам про золото і його цінності. За весь 1850 рік, до Каліфорнії прибуло понад сто тисяч осіб, спраглих знайти золото і швидко розбагатіти. Населення США сходило з розуму, чоловіки залишали своїх дружин і сім'ї, а ті, у кого не було нікого, просто забивали свої будинки дошками або виставляли їх на продаж практично за безцінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Як жили золотошукачі у кінці ХІХ століття - фотографії

В кінці 1850 року в Каліфорнії почали прибувати іноземці. Золота лихоманка в Каліфорнії стала кликати людей з усього світу. Стрімко зростаючий потік чужинців сильно не подобався місцевим жителям, так як вони вважали, що право добувати золото в Каліфорнії мають тільки громадяни США. Під тиском населення Каліфорнії, влада ввела особливий податок для іноземців. Тепер за місяць видобутку золота, чужинець повинен був платити 20 доларів, на ті часи дуже велика сумма.

З 1853 року зростання видобутку золота почав знижуватися, його ставало все важче знайти, тому між старателями росла запекла конкуренція. Більшість з них ледь знаходили золота, щоб лише покрити витрати на їжу, одяг і інструменти. Тому в 1855 році більшість людей почали повертатися до себе додому, що ознаменувало закінчення Каліфорнійської золотої лихоманки.

Зараз ви читаєте новину «Всі чоловіки і жінки зійшли з розуму - як починалася каліфорнійська золота лихоманка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути