неділя, 10 грудня 2017 04:20

Вручення Нобелівської премії закінчується грандіозним банкетом

Вручення Нобелівської премії закінчується грандіозним банкетом
Золота медаль з зображенням Альфреда Нобеля в профіль зліва. Фото: вікіпедія

10 грудня 1901 року відбулось вручення перших Нобелівських премій, однієї з найпрестижніших міжнародних премій. Премія заснована згідно з заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля.

27 листопада 1895 року мільйонер Альфред Нобель підписав свій заповіт, за яким більшу частину своїх статків передавав на заснування спеціальної премії. Фонд Нобелівської премії склала сума в 31 мільйон крон - за нинішнім курсом - близько 250 млн доларів. Згідно з його волею, щорічний прибуток від спадщини повинен ділитися на 5 рівних частин. Її отримають люди, які в попередній рік принесли найбільшу користь людству в галузі фізики, хімії, медицини, літератури і боротьбі за мир на планеті.

Нобелівські премії (за винятком премії миру та премії з економіки) вручаються щороку під час урочистої церемонії в Стокгольмському концерт-холі (Швеція) 10 грудня — в роковини смерті Альфреда Нобеля. Напередодні лауреати читають нобелівські лекції. Того дня 1901 року лауреатами стали Вільгельм Рентген (Німеччина, фізика), Якоб ван Гофф (Нідерланди, хімія), Еміль Беринг (Німеччина, фізіологія і медицина), Франсуа Сюллі-Прюдом (Франція, література), Жан Дюнан (Швейцарія) та Фредерік Пассі (Франція, премія миру).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альфред Нобель винайшов динаміт, штучні шкіру і шовк

Ритуально вручення Нобелівської премії складається з трьох заходів - власне вручення, Нобелівської вечері в присутності королівської родини та близько 1300 гостей. Завершує церемонію нагородження Нобелівський концерт, який вважається однією з головних музичних подій Європи. Кожен лауреат отримує з рук монарха золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля і диплом. Грошова частина премії переказується лауреатам згідно з їхніми побажаннями. У Стокгольмській ратуші проходить Нобелівський бенкет за участю короля і королеви Швеції, членів монаршої родини, нобелівських лауреатів, глави уряду Швеції. У цьому святі беруть участь більше тисячі гостей. Нобелівську премію миру у присутності короля Норвегії і членів королівської сім'ї того ж дня 10 грудня вручає в Осло голова Норвезького Нобелівського комітету. Премія миру включає диплом лауреата, медаль і грошовий чек. Після церемонії відбувається урочистий бенкет.
Прийняття рішення про присудження премії миру довірено Норвезькому Нобелівському комітету. Премія миру може присуджуватися як окремим особам, так і офіційним і громадським організаціям.

Альфред Нобель народився в Стокгольмі 21 жовтня 1833 року. У пошуках кращого місця для бізнесу родина переїхала до Росії. Коли Альфреду Нобелю виповнилося 17 років, батько відправив його за кордон навчатися хімії. Молодий Нобель працював в Парижі в лабораторії відомого тоді хіміка - професора Пелюза. У 1863 році його експерименти з нітрогліцерином призвели до вибуху на батьковій фабриці.Після трагедії вчений несподівано наштовхнувся на думку - змішати рідкий нітрогліцерин з хімічно інертною пористою речовиною. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансове благополуччя. На хвилі піднесення промисловості Альфред відкрив понад 90 фабрик по всьому світу. Спочатку динаміт використовували в промислових цілях для підриву шахт, будівництва доріг і знесення старих будівель. Але згодом динаміт стали активно використовувати у військових цілях. До кінця життя Нобель був власником близько 100 заводів, володарем 355 патентів на різні винаходи, його підприємства перетворилися в світову мережу картелів і синдикатів. 10 грудня 1896 року Альфред Нобель помер насамоті від крововиливу в мозок на своїй віллі в Сан-Ремо, Італія. Похований на кладовищі в Стокгольмі.

Зараз ви читаєте новину «Вручення Нобелівської премії закінчується грандіозним банкетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути