Ексклюзиви
понеділок, 25 грудня 2017 04:20

Вперше Різдво 25 грудня відзначили у Римі

Вперше Різдво 25 грудня відзначили у Римі
Різдво Христове. Фото: Вікіпедія

25 грудня 336 року у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва. Відтоді Римо-Католицька Церква щороку відзначає 25 грудня як день народження Ісуса Христа.

Вперше про свято Різдва було згадано в першій половині IV століття. З священних писань Матвія і Луки випливає, що схід першої вечірньої зорі в ніч на 25 грудня знаменує собою народження Сина Божого. Офіційно дата 25 грудня була затверджена на Ефеському церковному соборі в 431 році. В 438 році в кодексі імператора Теодосія зявився закон про про загальне святкування свята Різдва Христового.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво у Римі святкували 25 грудня ще 1678 років тому

24 грудня католики латинської традиції та інші християни, які керуються Григоріанським та Новоюліанським календарями, мають Святу Вечерю. Святий вечір — це власне останній день чотиритижневого посту, який передує Різдву. Ввечері 24 грудня, коли загоряється перша зірка, що колись вказала дорогу мудрецям до новонародженого дитяти, родини збираються за святковим столом. Перед початком трапези читається уривок з Євангелія, співається перша колядка, потім усі переломлюють різдвяний хліб — облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки освячуються в храмах під час посту перед Різдвом.

В ніч з 24 на 25 грудня Різдво святкують Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних, включаючи Константинопольську, Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й Грецьку церкви. Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська православні церкви, усі Українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкують Різдво в ніч на 7 січня, що відповідає 25 грудня за старим Юліанським календарем. Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім.

Зараз ви читаєте новину «Вперше Різдво 25 грудня відзначили у Римі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути