вівторок, 31 жовтня 2023 10:40

Востаннє масово стратили людей в газовій камері Аушвіцу

Востаннє масово стратили людей в газовій камері Аушвіцу
Страти в газовій камері були особливо жорстокими. Фото:wartime.org.ua

Концтабір в Аушвіці, поблизу польського міста Освенцим, був одним із найбільших концтаборів у світі. З кінця травня 1940 до січня 1945 його використовували як нацистський концтабір, а згодом і як радянський.
"У червні 1941 року я отримав наказ встановити в Аушвіці обладнання для винищення євреїв. Коли я обладнав будинок для винищувань в Аушвіці, то пристосував його для використання газу "Циклон Б", який являв собою кристалічну синильну кислоту. Іншим удосконаленням, зробленим нами, було будівництво газових камер з разовою пропускною спроможністю в 2 тисячі чоловік, у той час як у десяти газових камерах Треблінки можна було винищувати за один раз тільки по 200 чоловік у кожній",- свідчив один з керівників Третього Райху Рудольф Гьосс на Нюрнберзькому процесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засекречені архівні матеріали Освенціму досі зберігаються в Росії

31 жовтня 1944 року у концтаборі в Аушвіці востаннє провели страту в газовій камері. Ще із 1943 року у таборі розвивалися групи опору. Ці організації допомагали деяким в'язням вибратися на волю.
У жовтні 1944 група sonderkommando знищила один із крематоріїв у Біркенау. Вони, група спільників та жінок із робочого табору Моновіц були покарані смертю. У таборі акумулювалось відчуття "комунальної відповідальності". За втечу одного каралось декілька із того ж блоку, що й втікач.

Аушвіц-Біркенау - один з найбільших таборів смерті, створених гітлерівською Німеччиною в часи Другої світової війни. У ньому був комплекс з кількох трудових таборів з крематоріями та газовими камерами. В період 1940-1945 років в Освенцімі знищили понад 1,5 млн людей, переважно євреїв. Сьогодні на місті концтабору діє масштабний музей Голокосту.

Зараз ви читаєте новину «Востаннє масово стратили людей в газовій камері Аушвіцу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути