понеділок, 17 грудня 2012 11:53

Відтворили звук бойової труби галлів, яка залякувала римські легіони

У Франції відтворили звук бойової труби галлів. За легендою звуки цієї труби завертав римських легіонерів у втечу. Мова йде про бойовий горн карникс - воістину далекобійну психологічну зброю давніх галлів. Це була дуже гарна труба, якою користувалися предки сучасних французів три останні століття до нашої ери. Під час бою сотні карниксів видавали страшні звуки, щоб залякати будь-якого ворога.

Коли недавно були виявлені залишки карниксів, французький археолог Крістоф Меніке з Національного інституту археологічних досліджень вирішив відтворити його звук, щоб зрозуміти, від чого божеволіли римські легіонери.

У 2004 році буквально посеред торгового центру в Корреза був випадково виявлений скарб із понад 500 залізних і бронзових предметів. Це були підношення стародавніх галлів богам. Був там і малий ріг завдовжки близько 30 см. Він був навмисно пошкоджений, щоб, за словами Меніке, простий смертний, який знайде його, не зміг скористатися тим, що присвячено богу.

У підсумку довелося відновлювати карникси буквально за частинами, а точніше з сорока фрагментів, знайдених в різних країнах - Англії, Шотландії, Німеччини та Італії з 19 по 21 століття. Після збірки цього своєрідного тривимірного пазла перед ученими постав досить великий духовий інструмент висотою 180 см. Він був багато оздоблений візерунками і увінчаний майстерно виконаною головою дикого вепра. Зіграти на такому інструменті було неможливо не стільки зі страху гніву древніх божеств, скільки через погане збереження самого пристрою. У підсумку вирішено було звернутися до вчених-акустиків, щоб відтворити звук карниксів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії знайшли шолом найманця часів війни Цезаря з галлами

Знаючи його масу, склад мідного сплаву і форму, за вирішення цього завдання взялася акустична лабораторія в Університеті штату Мен на чолі з Джоелем Гілбертом.

Базова нота карникса досить низькою завдяки його довжині. Однак дослідники, які працювали зі створеною ними копією інструменту, довго не могли підібрати резонансну частоту. Нарешті вони зрозуміли, що копія була неповною - бракувало ще одного елементу.

Це, як вважає Меніке цілком правдоподібно, тому що було не зовсім зрозуміло, як саме рупор приєднувався до трубки. Американські акустики проводили тести з комп'ютерною моделлю інструмента, віртуально визначаючи оптимальну довжину. У результаті до віртуального карникса було додано ще одне коліно з емпірично обраною довжиною в 10 см, яке в підсумку і допомогло відтворити той самий заповітний звук.

Зараз Крістоф Меніке планує побудувати другий ратифікаційний прототип з тим самим коліном. "Це має зробити карникс могутнішим, і на ньому стане простіше грати", - пояснив Джоель Гілберт, додавши, що розрахунки виявилися правильними.

Вчені також планують провести ряд експериментів, щоб з'ясувати механізм фізичного впливу звуків галльського бойового рогу на людську психіку.

Так що, незважаючи на успішні експерименти, все найцікавіше ще попереду. Що ж стосується загадки карниксів, то в ньому немає нічого особливо таємничого, адже подібні інструменти - аерофони були у багатьох народів світу. А нерви у римських легіонерів Цезаря насправді були міцними, адже, незважаючи на шумовий вплив карниксів, галльську війну вони виграли.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили звук бойової труби галлів, яка залякувала римські легіони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути