середа, 14 серпня 2019 08:21

Військові усунули президента через рік після обрання

Військові усунули президента через рік після обрання
У Єгипті пройшли найбільші за всю історію акції протесту. Фото: wikimedia

14 серпня 2013 року сили безпеки Єгипту в Каїрі жорстоко розігнали прихильників відстороненого від влади президента Мухаммеда Мурсі. В ході масових зіткнень з поліцією загинуло 525 осіб, з них 43 - поліцейські. Ще 3717 людей поранили.

У країні пройшли найбільші за всю історію мирні акції протесту з вимогою відправити у відставку президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі. Він був першим демократично обраним президентом. За рік до того єгиптяни скинули Хосні Мубарака, який правив країною 30 років.

Мурсі почав вводити ісламське право, а в конституції закріпив собі додаткові повноваження. Тоді піднялися демонстрації прихильників світської держави. Військові усунули його від влади і призначили главою країни голову Конституційного суду Адлі Мансура.

Мурсі ув'язнили за те, що "не виправдав сподівань народу". Наказали заарештувати 300 членів його партії "Брати-мусульмани". Військовому перевороту передували кілька днів демонстрацій проти Мурсі. Йому закидають, що у світській країні запроваджує ісламські порядки. А економічні проблеми залишаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові розстріляли демонстрантів

"Брати-мусульмани" закликали народ до повстання "проти тих, хто намагається вкрасти в нього революцію з допомогою танків". Попередили, що Єгипет може перетворитися на ще одну Сирію. Там понад рік триває громадянська війна уряду з повстанцями-ісламістами.

Рух "Брати-мусульмани" після повалення Мурсі заборонили. Понад 1,4 тис. прихильників екс-президента стратили. Ще 40 тис. — ув'язнили. ООН назвала масові смертні вироки безпрецедентними в новітній історії.

19 червня 2019 року колишній президент Мухаммед ­Мурсі помер під час судового засідання в Каїрі. Йому було 67 років.

Солдати єгипетської армії розстріляли щонайменше 35 протестувальників перед штаб-квартирою Республіканської гвардії у столиці Каїрі.

Зараз ви читаєте новину «Військові усунули президента через рік після обрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути