понеділок, 11 червня 2018 14:17

Влада знала про аварію у Чорнобилі - розсекречені архіви

Влада знала про аварію у Чорнобилі - розсекречені архіви
Вище керівництво знало про недоліки у будівництві ЧАЕС. Фото: thehazmatguys.com

Розсекретили документи СБУ про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. По них видно, що влада знала про можливу катастрофу заздалегідь.

"Перший документ у нас датований 1973 року. Це доповідна записка про порушення норм при будівництві ЧАЕС. Наступні документи також стосуються порушень і проблем, які виникали тут під час будівництва", – повідомив директор галузевого державного архіву СБУ, історик Андрій Когут, передає "Політека".

"Документи показують, що Чорнобильська катастрофа не була випадковою. Ми можемо говорити про те, що ця аварія була, на жаль, запрограмована ще задовго до 1986-го, тому що ставлення комуністичного режиму, який приймав рішення про будівництво ЧАЕС, її спорудження і те , яким чином відбувалося будівництво, призвели до того, що фактично неможливо було уникнути цієї аварії ", – заявив він.

До 1986 року на ЧАЕС вже було зафіксовано цілу низку несправностей і порушень. Про це свідчать доповідні записки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все розсипалося на очах" - свідки аварії на Чорнобильській АЕС

"Те, що відображено в цих доповідних, пояснює, чому в 1986 році перекриття не витримало. Це була одна з перших АЕС, які будувалися за блочною системою, тобто каркас реактора був в повному обсязі вилитий з бетону. Бетон був неналежної якості, заливався не так, як вимагали технічні норми, були тріщини і прогалини між різними блоками", – розповів він.

Перекриття будівлі не витримало і звалилося всередину через недотримання норм при будівництві.

"Вся ця інформація є в цих доповідних, які КДБ писав насамперед до Центрального комітету Комуністичної партії", – констатував учений.

Якби не було аварії на Чорнобильській АЕС, Україна б лишилася в складі СРСР. У Чорнобилі досі лишились пам'ятники Леніну та інші атрибути комуністичного режиму, каже директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Влада знала про аварію у Чорнобилі - розсекречені архіви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути