четвер, 21 травня 2020 11:00

Влада взялася за заможні господарства

Влада взялася за заможні господарства
Радянська ідеологія зображала заможних селян як куркулів - лютих ворогів влади та жорстоких експлуататорів. Фото: tsdkffa.archives.gov.ua

Уряд СРСР видав постанову про ознаки куркульських господарств, до яких має застосовуватися Кодекс законів про працю 21 травня 1929 року.

Згідно з документом, такими визнавалися ті, що систематично використовували найману працю на полі, підприємствах та в кустарних промислах. Зараховували й господарства, які мали млин, олійню, круподерню, вовночесальню, шаповальню, сушарню для картоплі, плодів або городини, цегельню чи інші промислові установки. Також господарства, що здавали в найм механічні сільськогосподарські машини, приміщення чи підприємства.

Куркульським вважалося господарство, коли його члени торгували, жили з лихварства, комерційного посередництва, були служителями культу або мали "інші нетрудові прибутки". При цьому розмір доходів мав складати по 300 рублів на 1 особу, але не менш як 1,5 тис. рублів на господарство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За допомогою паспортів радянська влада боролася проти куркулів

Ухвала передбачала, що ознаки могли бути змінені союзними республіками відповідно до місцевих умов.

Аналогічний документ в Україні було ухвалено в Харкові 6 вересня 1929 року. Перераховані ознаки згодом допоможуть радянській владі визначати та ліквідовувати "куркулів" та "куркульські" господарства в період колективізації.

Генсек Йосип Сталін виступив із промовою "До питань аграрної політики СРСР" 27 грудня 1929-го. В країні було оголошено "суцільну колективізацію" та піднято питання ліквідації куркульства - заможного селянства - як класу. Це були передумови Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «Влада взялася за заможні господарства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути