Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 01:13

Виявили напис, який перші християни вважали оберегом

Виявили напис, який перші християни вважали оберегом
Текст на камені починався словами "Ісус Христос, народжений Марією" Фото: Israel Antiquities Authority

В ізраїльському селищі ет-Таїба археологи та волонтери знайшли давній церковний камінь із грецькими написами. Близько 1,6 тис. років тому текст вітав людей, які входили до візантійської церкви та благословляв їх.

Археологи вважають, що напис вибили на камені під час будівництва споруди. Текст починається словами "Ісус Христос, народжений Марією". Далі йдеться, що церкву збудували богобоязливий та благочестивий єпископ Феодосій і нещасний Фома. Того хто входив всередину просили молитися за них, повідомляє Israel 21c.

За словами археологів, формула "Ісус Христос, народжений Марією", за тодішніми віруваннями, мала захищати відвідувачів церкви від лихого ока. Її також писали на початку листів та документів того часу.

"Це перші докази існування візантійської церкви в селі ет-Таїба, і напис також підтверджує активність християн, які жили в цьому регіоні", - зазначив співробітник Управління старожитностей Ізраїлю Валід Атраш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли руїни будинку, у якому провів дитинство Ісус Христос

Нещодавно ізраїльські археологи знайшли 1,7 тис. каганців із християнськими та єврейськими символами неподалік селища Бейт-Натіфф, району міста Бейт-Шемеш. За словами вчених, знахідки доводять, що 1,9 тис. років тому християни проживали та процвітали в регіоні поруч з ізраїльтянами, про що писав давній історик Йосип Флафій

Зараз ви читаєте новину «Виявили напис, який перші християни вважали оберегом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути