субота, 16 липня 2022 07:05

Випробували найпотужнішу у світі зброю

Випробували найпотужнішу у світі зброю
Результат випробування пристрою Gadget 16 липня 1945 року зафіксували за допомогою фотоапарату Фото: wikipedia

16 липня 1945 року в американському штаті Нью-Мексико випробували першу у світі ядерну бомбу. Вдалий вибух став результатом 28-місячної роботи над Мангеттенським проєктом.

Проєкт координувався зі штабу Північного атлантичного дивізіону інженерного корпусу армії США, що розташовувався на Бродвеї біля нью-йоркської мерії. До співпраці з виготовлення найпотужнішої зброї масового ураження долучили понад 30 різних дослідницьких і виробничих центрів, учених з США, Великої Британії та Канади. Проєктом керували американський фізик Роберт Оппенгеймер і генерал Леслі Гровз.

Основну роботу здійснювали в трьох секретних наукових місцях, убезпечених від раптового нападу Німеччини чи Японії. Центри діяли в Оук-Риджі, штат Теннессі, у Генфорді, штат Вашингтон та в Лос-Аламосі, штат Нью-Мексико. Перше місце забезпечувало велику кількість дешевої електричної енергії, необхідної для збагачення урану. Друге давало доступ до величезної кількості води для охолодження реакторів, що виробляли плутоній. Лос-Аламоську національну лабораторію використовували під час завершальної фази збирання бомб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент підтримав створення водневої бомби

Перше випробування за пропозицією Оппенгеймера отримало кодову назву Trinity – Трійця. Назву вчений обрав тому, що надихався поезією англійського поета Джона Донна (1572–1631). Випробування вирішили провести на полігоні Аламогордо в пустелі Йорнада-дель-Муерто, Нью-Мексико. Ядерний пристрій отримав неофіційну назву Gadget. Мав ту ж конструкцію, що і бомба "Товстун", яку скинуть 9 серпня 1945 року на японське місто Наґасакі.

Gadget підняли на 30-метрову вершину зібраної інженерами сталевої вежі. Вчені вирішили, що детонація на такій висоті могла б краще продемонструвати, як поводитиметься зброя при скиданні з бомбардувальника. Також, за їхніми підрахунками, детонація у повітрі мала максимізувати енергію, прикладену безпосередньо в необхідне місце, і викликала б менше ядерних опадів.

16 липня о 5:29 ранку бомба вибухнула з енергетичним еквівалентом у 20 кілотонн у тротиловому еквіваленті. Залишила за собою кратер із радіоактивного скла шириною 76 м. Ударну хвилю люди відчули на відстані 160 км, а грибовидна хмара досягла 12 км у висоту. У віддалених районах звичайним людям повідомили, що відбувся вибух магазину з боєприпасами.

Оппенгеймер зізнався, що в момент вибуху йому спали на думку слова з Бгаґавад-Ґіти, частини індійської Махабхарати: "Якби на небі разом зійшли сотні тисяч сонць, їх світло могло б зрівнятися з сяйвом, що линуло від Верховного Господа. Я – Смерть, великий руйнівник світів, що несе загибель всього живого".

У вересні 1949 року стало відомо, що в СРСР створили атомну зброю. Це викликало паніку у Вашингтоні. У великому поспіху ухвалили план "Троян". Його ціль у разі небезпеки – скинути 300 атомних бомб і десятки тисяч тонн звичайних на 100 радянських міст. План перевірили на штабних тренуваннях. З'ясувалося, що він може бути виконаний на 70%. Втрати становили б не менш як 55% бомбардувальників. Від плану відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Випробували найпотужнішу у світі зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути