середа, 13 травня 2020 18:15

Виноград і пальма - знайшли монету, створену євреями-повстанцями 1,9 тис. років тому

Археологи знайшли унікальну бронзову монету в Єрусалимі. Її викарбували близько 1,9 тис. років тому, у період повстання Бар-Кохби (132-135).

Виступ став останнім великим єврейським повстанням проти панування римлян. Люди взялися до зброї після того, як імператор Адріан наказав побудувати в Єрусалимі язичницький храм, що євреї вважали блюзнірством. Керував повстанням Шимон Бар-Кохба - Син Зірки. Він був харизматичним лідером, якого багато хто вважав Месією, передбаченим у Книзі Чисел Старого Заповіту. Бунтівники зводили фортеці у горах, вели партизанську війну і навіть створили невелику незалежну державу, що протрималася деякий час, повідомляє Ancient Origins.

Автор: Koby Harati/City of David/Israel Antiquities Authority
  Показали монету, викарбовану у період повстання Бар-Кохби
Показали монету, викарбовану у період повстання Бар-Кохби

Припускають, що гроші використовували для сплати податків на підконтрольних євреям територіях. Знайдена монета має зображення грони винограду на лицьовій стороні та фінікової пальми на реверсі. Має напис "Другий рік свободи Ізраїлю", що вказує на її виготовлення 133 року та напис "Єрусалим", захоплення якого було кінцевою метою повстанців. Ще "Єрусалим" був бойовим кличем бунтівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли золоті монети, які заховали під час нападу кочівників

Попри відчайдушну боротьбу за визволення, містом так і не оволоділи. Імовірно, римський легіонер знайшов чи зняв монету з тіла вбитого повстанця та привіз її до єрусалимського табору як сувенір.

Вчені наголошують, що з 22 тис. знайдених у місті Єрусалим давніх монет, лише 4 дозволяють подивитися на цей період історії.

Автор: Koby Harati/City of David/Israel Antiquities Authority
  Показали монету, викарбовану у період повстання Бар-Кохби
Показали монету, викарбовану у період повстання Бар-Кохби
Раніше в ізраїльській Кесарії археологи знайшли бронзовий горщик із 24 золотими монетами XI ст. Серед них були монети, викарбувані у Візантійській імперії. Вони вкрай рідко опинялися за межами держави. Дослідники вважають, що скарб зарив житель міста, убитий під час вторгнення хрестоносців 1101-го.
Зараз ви читаєте новину «Виноград і пальма - знайшли монету, створену євреями-повстанцями 1,9 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути