четвер, 20 квітня 2017 04:20

Винахідники радіоактивного радію проводили свої експерименти в хліві

Винахідники радіоактивного радію проводили свої експерименти в хліві
Марія та П'єр Кюрі. Фото: Вікіпедія

20 квітня 1902 року в Парижі вчені Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію. Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності. Сам термін "радіоактивність" став загальноприйнятим саме завдяки Марії Кюрі.

Марія Склодовська закінчила Варшавський університет, за успіхи в навчанні стала стипендіатом університету в Сорбонні, отримавши ступені з фізики і математики. П'єр був відомим фізиком і хіміком. Вони одружились в 1895 році, що стало початком довготривалого партнерства в науці. Подружжя Кюрі майже весь свій час займались наукою. Разом проводили дослідження, готувалися до лекцій та екзаменів. Економили на всьому.
Марія вивчала мінерали, що містили уран і торій. Згодом зауважила, що деякі сполуки випромінюють великий процент радіації. П'єр приєднався до дослідів дружини, й у червні 1898 року Кюрі відкрили новий елемент, який назвали "полонієм" — на честь Польщі, а у грудні винайшли радій. Експерименти проводили на свої кошти у старому хліві. Марія обробляла одразу до 20 кг уранової руди. Звістка про винахід розлетілася по всьому світі. 1903-го подружжя отримало Нобелівську премію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весілля П'єра та Марії Кюрі було скромним

П'єра призначили керівником кафедри фізики у Сорбонні, Марія стала його офіційним співробітником. 19 квітня 1906 року чоловік потрапив під колеса екіпажа. Марія очолила кафедру П'єра. 1911-го їй присудили другу Нобелівську премію — з хімії. Через декілька років таку ж премію отримала її донька Ірен.

У роки Першої світової Марія Кюрі створила 20 пересувних рентгенівських приладів. Після війни Марія Кюрі продовжила свої дослідження у паризькому Інституті радіології. Восени 1933-го її здоров'я різко погіршилося, а за декілька місяців вона померла. 67-річна вчена стала першою людиною на землі, яка загинула від впливу радію.

Зараз ви читаєте новину «Винахідники радіоактивного радію проводили свої експерименти в хліві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути