середа, 20 липня 2016 14:40

Винахід людини із забутим обличчям здійснив революцію

Винахід людини із забутим обличчям здійснив революцію

Габріель Фаренгейт народився 24 травня 1686 року у Гданську. Його матір Конкордія походила з шляхетної родини, а батько був купцем. Майбутній науковець був найстаршою дитиною.

Коли Габріелю було 15 років, його батьки померли від отруєння грибами. У пошуках кращої долі він поїхав до Амстердама, який вважався у ті часи найкращим містом для заробітку. Повідомляє Ancient Origins.

Відвідавши Дрезден, Ляйпціґ , Берлін, Копенгаген, він зацікавився природничими науками. Фаренгейт, який зростав біля моря, завжди мав інтерес до погодних змін. Ця пристрасть спонукала його до навчання та експериментів.

У 1717 році , коли він був знайомий з Христіаном Вольфом, Ґотфрідом Лейбніцом, Фаренгейт розпочав власне дослідження.

Фаренгейт жив та працював у Гаазі. Він робив термометри, барометри та альтиметри. У 1718 році він почав працювати викладачем хімії в Амстердамі. У 1724 році його запросили в Англію, де він став членом Королівського товариства. Ця честь була надана йому після публікації статті, яка змінила його кар'єру.

У 1724 році він опублікував статтю, в якій описав різні шкали для вимірювання температури. Це був революційний винахід, який змінив спосіб підрахунку температури. Згідно з температурною шкалою Фаренгейта вода кипить при 212-ти градусах, а замерзає при 32-х.

Десятьма роками раніше Габріель сконструював термометр з відповідною шкалою. Ртутний термометр був винайдений в Амстердамі в 1714 році. Це був один з найважливіших винаходів Фаренгейта. У 1582 році Галілео Галілей був близький до створення такого приладу. Фаренгейт також винайшов інноваційний ареометр - прилад для вимірювання густини рідини.

Температурна шкала Фаренгейта була найважливішою серед усіх інших , допоки Андерс Цельсій у 1742 році не презентував власну шкалу. Втім, Габріель не дожив до цього моменту. Він помер у Гаазі 16 вересня 1736 року.

Нині обличчя винахідника забуте, оскільки немає автентичного портрета Габріеля Фаренгейта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ізраїлі виявили храм римської епохи

Зараз ви читаєте новину «Винахід людини із забутим обличчям здійснив революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути