понеділок, 01 липня 2019 12:56

Викликали духів: розповіли про дзеркало британського мага

Автор: popmech.ru
  Дослідниця Елізабет Хілі тримає в руках дзеркало Джона Ді
Дослідниця Елізабет Хілі тримає в руках дзеркало Джона Ді

Група дослідників вивчила 1500-річне обсидіанове дзеркало з Британського музею. Вони з'ясували, що при його виготовленні використовували сировину з Мексики. Артефакт належав відомому в Англії часів королеви Єлизавети I (1558 - 1603) вченому і "магу" Джону Ді. За допомогою чорних дзеркал практики окультизму намагалися викликати духів і ангелів. Джон Ді ніколи не розлучався з ним.

"Це дзеркало унікальне. Не тільки тому, що ним володіла відома при дворі тюдоровской королеви особа, але також через незвичайний матеріал - обсидіан, із якого воно виготовлено. Вважалося, що джерелом гірської породи, з якої зроблений артефакт, є Мексика, але жодних наукових аналізів раніше не проводилося. У світі відомо всього 16 дзеркал із відполірованого обсидіану і 3 із них перебувають у британських музеї. Ми встановили, що всі вони колись належали еліті країни ацтеків, сучасна Мексика. Її завоювали іспанці на початку XVI століття", - розповідає дослідниця Елізабет Хілі.

Автор: popmech.ru
  Джеркало Джона Ді виготовлене з обсидіану
Джеркало Джона Ді виготовлене з обсидіану

Безпосередню роботу щодо дослідження дзеркала провели в лютому 2019-го Стюарт Кемпбелл і Елізабет Хілі з Університету Манчестера, Великобританія за допомогою портативного рентген-флуоресцентного спектрометра. Спільним зусиллями вдалося визначити, що корінним джерелом унікального артефакту є Пачука у центральній Мексиці, повідомляє Популярна Механіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рідкісний прилад китайських астрономів

Щоб потрапити з Мексики через Іспанію до рук Джона Ді, дзеркалу довелося пройти складний шлях, адже в той час Англія вела постійні війни з Іспанією та Францією.

"Проте добре відомо, що Джон Ді з юності пперебував у тісному контакті з інтелектуальними лідерами континентальної Європи. Дружив із сером Вільямом Пикерингом, послом Англії при дворі іспанського імператора Карла V у Брюсселі. Саме Пикерінг передав йому обсидіанове дзеркало в Бельгії", - зазначив історик Ярослав Кузьмін.

Хоча не можна виключати і того, що англійські пірати перехопили іспанські каравани суден із золотом і коштовностями з Мексики, де серед рідкісних речей було й обсидіанове дзеркало. Потім воно так чи інакше потрапило до Джона Ді.

Результати дослідження представила група вчених на Другій міжнародній конференції з вивчення обсидіану, яка пройшла в травні 2019-го в Угорщині.

Вік найстаріших на Землі дзеркал налічує близько 7 тис. років. До винаходу дзеркального скла в справу йшли камінь і метал: золото, срібло, бронза, олово, мідь, гірський кришталь.

Археологи вважають, що найраніші люстерка знайдені в Туреччині — це поліровані шматки обсидіану, віком 7500 років. Проте у жодному з античних дзеркал не можна було розглядати себе.

Зараз побутові дзеркала виготовляють із срібною або алюмінієвою основою.

Зараз ви читаєте новину «Викликали духів: розповіли про дзеркало британського мага». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути