Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2020 12:41

Викидати чи залишити - у київському будинку натрапили на розписи й кахлі, яким понад 110 років
5

Під штукатуркою будинку виявили автентичні розписи
Фото: facebook.com/korob.anton
Під штукатуркою будинку виявили автентичні розписи
Під штукатуркою будинку виявили автентичні розписи
Під штукатуркою будинку виявили автентичні розписи
Під штукатуркою будинку виявили автентичні розписи

Під штукатуркою сходової клітини житлового будинку на Подолі виявили унікальні залишки настінного декоративного розпису та кахлі початку XX ст.

"Будинок 16-б на вулиці Петра Сагайдачного зведено у стилі раціонального модерну між 1909-1914 роками. Садиба належала спочатку родині купців Дегтерьових, а з 1898-го - згідно з духовним заповітом Т. Дегтерьова, вона разом із магазином перейшла у власність трьох його найближчих службовців, які працювали в нього близько 30 років.

Вони організували Південно-Російське товариство торгівлі залізними виробами, що заступило фірму Дегтерьова. У магазині товариство продавало залізо покрівельне, котельне, сортове, залізні балки, толь, мідь, сталь, цинк, свинець, болти, гайки, цвяхи тощо. Будинок є пам'яткою архітектури місцевого значення", - розповів у Facebook дослідник архітектури Антон Короб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під штукатуркою храму виявили унікальну фреску

Зазначається, що нині серед мешканців будинку немає одностайності щодо питання збереження розписів. Оптимальним рішенням вважають збереження повністю вцілілих. Окремого рішення потребує й питання метласької плитки виробництва заводу "Дзєвульський і Ланге", яку хочуть зняти.

На початку березня в одеському будинку під старою штукатуркою знайшли фрески початку ХХ століття із зображенням сценок із життя українців. Знахідку виявили у старому будинку на вулиці Затишній, 3.

Зараз ви читаєте новину «Викидати чи залишити - у київському будинку натрапили на розписи й кахлі, яким понад 110 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути