пʼятниця, 09 жовтня 2020 17:21

Викарбувану в пам'ять про вбивство Юлія Цезаря золоту монету продають на аукціоні

На британський аукціон Roma Numismatics виставлять золотий ауреус EID MAR. Монету відчеканили за наказом Марка Юнія Брута в пам'ять про вбивство Юлія Цезаря. Попередньо її оцінили у $644 тис.

Монета є надзвичайно рідкісною. Золотих екземплярів у світі збереглося усього 3. Існує ще близько 85 срібних. Вважають, що ними нагороджували солдатів та офіцерів армії Брута і Гая Касія у Греції, а золоті отримували вищі полководці, пише The History Blog.

В жовтні 42 року до н.е. у битві при Філіппах Марк Антоній та Октавіан розбили 17 легіонів заколотників, а монети наказали переплавити - саме тому їх збереглося настільки мало.

Автор: thehistoryblog.com
  Початкову вартість ауреуса EID MAR оцінили у $ 644 тис, але, імовірно, піде з молотка за декілька мільйонів
Початкову вартість ауреуса EID MAR оцінили у $ 644 тис, але, імовірно, піде з молотка за декілька мільйонів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли військовий табір, де жив Цезар

На аверсі зображено профіль Марка Брута із написом BRVT IMP - Імператор Брут. Напис L PLAET CEST - підпис Луція Цестіана, який управляв монетним двором, де чеканили монети.

На реверсі зображені символічні відсилання до вбивства Цезаря. У центрі фригійський ковпак - символ свободи. Такі речі дарували вільновідпущенникам у день їх звільнення. Заколотники хотіли показати цим щирий захист громадян від потенційного тирана. Сам ковпак обрамлений 2 несхожими кинджалами, які символізували Брута і Касія - головних заколотників.

Напис EID MAR є абревіатурою виразу Eidibus Martiis - березневі іди, в які 15 березня 44 року і вбили Цезаря.

Цікавим є й те, що перед убивством заколотники закидали Цезарю прагнення до абсолютної влади, зокрема звинувачували у тому, що диктатор дозволив зображати своє обличчя на монетах, що за давніми звичаями вважалося неприпустимим.

Монету продали за €2,7 млн.

У жовтні 2019 року на аукціон Morton & Eden виставили золотий динар із Арабського халіфату 723 року. Монета є однією із найрідкісніших у світі, збереглося усього 10. Початкову вартість лоту тоді оцінили у $1,8 млн.

Зараз ви читаєте новину «Викарбувану в пам'ять про вбивство Юлія Цезаря золоту монету продають на аукціоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути