Ексклюзиви
вівторок, 15 грудня 2020 16:48

Відреставрували унікальний позолочений хрестик, який знайшли разом зі скарбом часів вікінгів

Фахівці з Національного музею Шотландії очистили від бруду та показали давній англосаксонський хрест з Галлоуейського скарбу. Прикрасу виготовили в Нортумбрії наприкінці IX ст.

Хрест прикрашений чорною емаллю та сусальним золотом, що характерно для пізньоанглосаксонського стилю. На кожній частині виробу вигравірувані символи 4 євангелістів. Святий чоловік уособлює Матвія, лев - Марка, телець - Луку, орел - Іоана. Зображення оточені рослинними завитками. Також хрест має тонкий кільцевий ланцюжок, завдяки якому його носили на шиї, пише The History Blog.

Історики зазначають, що подібну прикрасу могли замовити в майстрів лише представники аристократії чи навіть королівської родини.

Автор: Photo courtesy National Museums Scotland.
  Показали очищенний дорогоцінний англосаксонський хрест IX ст. Нині археологам відомий лише один подібний хрест, втім значно менш прикрашений
Показали очищенний дорогоцінний англосаксонський хрест IX ст. Нині археологам відомий лише один подібний хрест, втім значно менш прикрашений

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відреставрували унікальний шолом руського воїна

Дорогоцінний хрест лежав у верхніх шарах Галлоуейського скарбу, виявленого 2014 року. Нині ця колекція артефактів епохи вікінгів вважається найціннішою, знайденою в Шотландії. Предмети зі скарбу ретельно очищують та реставрують. Для очищення цього хреста фахівці використали голку дикобраза та скальпель.

64 давні монети знайшла родина з британського Нью-Фореста в саду свого будинку. Скарб зберігся із часів короля Едуарда IV та його внука Генріха VIII. У ньому є незвичайні монети з ініціалами дружин Генріха VIII.

Імовірно, скарб заховали 1540 року. Колекціонер монет середньовіччя і раннього Нового часу Баррі Кук говорить, що зображення ініціалів королівських дружин на золоті - незвичне явище.

Зараз ви читаєте новину «Відреставрували унікальний позолочений хрестик, який знайшли разом зі скарбом часів вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути