Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 15:15

Відреставрували унікальний шолом руського воїна

Показали унікальний шолом знатного давньоруського воїна.

Артефакт знайшли торік у річці Березина - притоці Дніпра, що в Білорусі. Попри гарне збереження, тисячолітня знахідка все ж потребувала відновлення. Її повернули до Бобруйського краєзнавчого музею після реставрації, передає "Історична Правда".

"Це предмет елітного воїнського озброєння другої половини Х - першої половини XI ст. На жаль, ми не знаємо, хто його зробив і кому він належав. Існує версія, що власником шолома був князь Ізяслав. Але це не підтверджена інформація", - каже старша наукова співробітниця музею Інна Овсєйчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли печатку руського князя

Ізяслав - третій син великого князя київського Ярослава Мудрого. 1042-1052 рр. був князем турівським, згодом новгородським та київським. Разом із братами - чернігівським князем Святославом і переяславським князем Всеволодом створив тріумвірат Ярославичів, що правив Київською Руссю близько 20 років.

Автор: bobrlife.by
  Шолом давньоруського воїна знайшли торік у Білорусі
Шолом давньоруського воїна знайшли торік у Білорусі
Сумському краєзнавчому музею подарували 5 давньоруських срібних гривень. У ХII ст. на них можна було придбати цілий хутір із 5 або 6 хат. Скарби знайшли у лісі на Тростянеччині Роман Бобков і Сергій Гуцан. Монети лежали майже на поверхні землі, що не здивувало музейників, адже колись Сумщина була своєрідним перехрестям торговельних і військових шляхів.
Зараз ви читаєте новину «Відреставрували унікальний шолом руського воїна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути