четвер, 11 липня 2019 08:20

Відомого банкіра вбили на дуелі

Відомого банкіра вбили на дуелі
Зображення Александра Гамільтона на 10 долларах США. Фото:ua.depositphotos.com

Віце-президент США Аарон Берр смертельно поранив свого давнього політичного супротивника колишнього секретаря Джорджа Вашингтона і першого міністра фінансів США Александра Гамільтона на дуелі 11 липня 1804 року. Александер помер наступного дня у віці 47 років. Причиною стала подружня зрада.

Подія, яку американці потім називали "найдраматичнішим моментом в ранній історії США. Після інавгурації 1789 року першого президента США Джорджа Вашингтона Гамільтон став першим міністром фінансів у його уряді. За його сприяння було створено банк США, який фактично був приватним, та налагоджено стабільний грошовий обіг. Йому вдалося погасити державні борги та зробити долар стабільною валютою.

Зі складеної перед поєдинком записки стало відомо, що Гамілтон не збирався чинити опір: "Мої релігійні і моральні принципи суперечать практиці дуелей. Вимушене пролиття крові людської істоти в приватному поєдинку, забороненому законом, завдає мені болю… Якщо Господь надасть мені таку можливість, я вистрелю в бік перший раз і, гадаю, навіть другий".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили друкувати купюри номіналом більше за сотню

Берр викликав Гамільтона на дуель, почувши звинувачення в ненадійності і поширенні наклепу. Гамільтон перешкодив Аарону Берру стати мером Нью-Йорка і публічно висміював його у пресі та на різних зібраннях. Аарон Берр вимагав вибачення і викликав Александра Гамільтона на поєдинок на пістолетах. Берр смертельно поранив Александра Гамільтона, який помер наступного дня.

Берр стріляв, маючи намір просто поранити противника, але рана виявилася смертельною. Оскільки все населення вважало це холоднокровним вбивством, Берр втік на південь. Пізніше він займався юридичною практикою в Нью-Йорку, де і помер.

Федеральний уряд США 10 березня 1862 року вперше випустив в обіг паперові гроші. Нью-йоркська компанія American Bank Note надрукувала банкноти номіналом 5, 10, 20, 50, 100, 500 і 1000 доларів – на загальну суму $60 млн.

Зараз ви читаєте новину «Відомого банкіра вбили на дуелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути