Ексклюзиви
четвер, 26 вересня 2019 12:12

Відкрили саркофаги, яким понад 3,4 тис. років

Відкрили саркофаги, яким понад 3,4 тис. років
Відкрили саркофаги, яким понад 3,4 тис. років Фото: focus.ua

У Єгипетському музеї відкрили саркофаги художника Сеннеджема та його дружини Юнеферті. Вони жили у період правління Рамзеса II - понад 3,4 тис. років тому.

Чоловік мав високоповажний титул "Служитель місця істини". Разом із дружиною мали 10 дітей. Згодом він розорився, саме тому ховали скромно - у саркофазі з дерева, повідомляє Фокус.

Гробницю чоловіка та жінки знайшли місцеві жителі. Довгий час вчені не робили розтин, бо боялись нашкодити муміям. Але основною причиною було "прокляття фараонів", яке свого часу наздогнало одного з першовідкривачів саркофага Тутанхамона - лорда Джорджа Карнарвона. Відтоді прокляттям називали невідомі причини смерті людей після відкриття гробниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Тутанхамон пожартував над дослідниками його скарбів

Насправді виявилось, що вбивала не магія, а грибок, що живе на муміях і викликає складні захворювання легенів. Саме тому відкриття саркофагу Сеннеджема та Юнеферті відбувалось у стерильних умовах.

Мумії планують виставити в експозиціях музею.

Археологи відреставрували статую єгипетського фараона Рамзеса ІІ у місті Сохаг. Тепер відвідувачі зможуть зайти до гробниці. Спорудження примикає до західної стіни храму Сеті I в Абідосі. Рамзеса ІІ вважають одним із найбільших правителів Давнього Єгипту. Фараон правив із 1279 по 1213 рік до н.е.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили саркофаги, яким понад 3,4 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути