пʼятниця, 05 липня 2019 10:57

Вибухнула нова зірка

Автор: popmech.ru
  Крабоподібна туманність на знімках зроблених телескопом Хаббл.
Крабоподібна туманність на знімках зроблених телескопом Хаббл.

Люди на всій планеті спостерігали сяйво нової зірки 5 липня 1054-го. Вона вибухнула у сузір'ї Тельця. Перші 23 дні її було видно навіть на ясному небі. Вночі люди споглядали незвичайне явище до 6 квітня 1056-го - 633 доби.

Детально описали явище китайські та японські астрономи. Вони вважали, що вибухнула Венера чи Юпітер. Згодом вирішили, що "на небо прибула зірка-гість".

У християнських країнах поява небесного тіла спричинила паніку. Саме тоді у конфлікті перебували Папа Римський Лев IX і константинопольський патріарх Михайло I Кіруларій. Люди тлумачили, що це поганий знак перед доленосним церковним собором. Тоді ж у липні 1054-го відбувся церковний розкол, відомий як Велика Схизма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи натрапили на аномальне космічне світло

Деякі вчені висувають гіпотезу, що супернова зірка зображена на наскельних малюнках північного заходу Америки. Там присутнє зображення півмісяця, поруч із яким є символ зірки. Однак достовірних данних щодо можливості спостереження за нею не існує. Припускають, що давні американці могли зображувати Венеру.

За 2 роки зірка згасла. 1758-го французький астроном Шарль Мессьє розгледів її у телескоп і назвав "Крабоподібною туманністю".

13 березня 963-го у Константинопольському палаці у Візантії народилась принцеса Анна. 987-го почалися переговори про її шлюб із князем Русі Володимиром.

Візантійський імператор Василь II опинився у вкрай скрутному становищі після поразки у бою з болгарами у серпні 986-го і звернувся по допомогу до руського князя Володимира. Той пообіцяв допомогти, але зажадав руки Анни. Шлюб доньки імператора із язичником вважався неприпустимим, тож Василь дав згоду за умови хрещення Володимира. Князь охрестився, але укладення шлюбу затримали майже на 2 роки.

Зараз ви читаєте новину «Вибухнула нова зірка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути