Ексклюзиви
середа, 25 серпня 2021 15:06

Величні палаци й бідні люди - якою побачив турист столицю Кореї на початку ХХ ст.
17

Показали фото Сеула початку ХХ ст.
Фото: "Хроніки прекрасної епохи"
Мандрівники описували місто як велике, але бідне
У Сеулі був палац імператора. Іноземці називали його бідним

Показали світлини Сеула початку ХХ ст.

У той час Корея була під контролем Японії, повідомляють "Хроніки прекрасної епохи".

"Дивлячись на центральну частину міста з висоти пташиного польоту перед глядачем розгортається лише море сірих дахів, що належать низеньким, як і всюди в Кореї, глиняним або кам'яним хижам. Суцільна маса проривається вузькими вулицями, а головна тягнеться через весь Сеул. Лише іноземний квартал із витонченими будівлями посольств, що ховаються в густих садах, і палац із невисокими будівлями дещо прикрашають ландшафт", - писав моряк Петро Шмідт у книзі "Країна вранішнього спокою. Корея та її жителі" 1904 року.

Він пише, що місто оточують мальовничі гори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Паразити": показали, як живуть бідні корейці

"Міська стіна, що опоясує Сеул, циклопічна споруда з величезного обтесаного каміння. Вісім воріт ведуть у місто. Це масивні споруди, над кожними воротами облаштована вежа у вигляді двоповерхової китайської пагоди з вигнутим дахом. На головній вулиці постійно багато людей і жвавий рух. Обабіч вулиці тягнуться канави, наповнені сумнівним вмістом. За ними - низькі будинки звичайного корейського типу. Головна пам'ятка Сеула - імператорські палаци. Їх лише три, до того ж два старі, а один новий, у якому тепер живе корейський імператор. Корейські палаци зовсім не нагадують те, що ми звикли розуміти під "палацом". Вони вражають відвідувачів бідністю будівель і оздоблення", - пише Шмідт.

Опублікували світлини столиці Афганістану Кабула кінця ХІХ - початку ХХ ст. У той час за контролем над афганськими правителями воювали Росія та Велика Британія. Вони хотіли здобути прохід до Індії. У центрі тодішнього Кабула розташовувався сад і палац еміра. У ньому були адміністративні установи й зал для народних зборів.

Зараз ви читаєте новину «Величні палаци й бідні люди - якою побачив турист столицю Кореї на початку ХХ ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути