Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 20:05

Вчені заперечили поширення чуми через щурів у середньовіччі

Вчені заперечили поширення чуми через щурів у середньовіччі
Фреска в соборі італійського міста Палермо, яка зображає "чорну смерть" Фото: Naked-Science.ru

Щурі не були основною причиною поширення в Європі у XIV ст. бубонної чуми. Таку думку висловили норвезькі вчені.

Раніше вважали, що щурі, піщанки, миші та інші гризуни мігрували з Азії у Європу і принесли з собою чуму. Далі від щурів бактерії передавалися людям, найчастіше через бліх. Тобто дослідники думали, що у кожному випадку зараження ланок було кілька. Однак у такому випадку динаміка епідемії не була б такою стрімкою, доводить Катаріна Дін і її колеги з Університету Осло. Блохи, воші та інші кровоссальні комахи - могли обійтися і без особливої допомоги в поширенні хвороби, пише сайт History.

Для своїх оцінок вчені використовували результати попередніх досліджень та власні експерименти. Вчені створили кілька моделей, що описують різні варіанти розповсюдження чуми: за допомогою бліх і вошей; через гризунів і бліх; нарешті, самими людьми - з кашлем, який супроводжує легеневу форму чуми.

Поширення через гризунів було можливим лише до певного моменту. Коли смертність різко підскочила, цей механізм вже не пояснював динаміку епідемії. Катаріна Дін і її співавтори аргументували, що саме кровоссальні паразити, що живуть на тілі людини, послужили головним каналом поширення пандемії чуми в Європі XIV в.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували, що знищило давній народ

Точної кількості померлих від чуми в XIV столітті не існує, однак більшість істориків сходяться на думці, що в цілому по світу загинуло 25% населення, тобто більше 70 мільйонів чоловік. Найбільше скосила чума людей у Китаї, де загинуло до 50%. В Європі і на Близькому Сході вимерло 30-50% всього населення. В більшості країн чума поширювалась в бубонній формі, яка викликається блохами, рідше - у легеневій. У першому випадку людина страждала від лихоманки, марення і помирала за 5 діб, в другому - за два-три від легеневої кровотечі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені заперечили поширення чуми через щурів у середньовіччі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути