понеділок, 29 грудня 2014 15:16

Вчені рекоструювали, як виглядали Бетховен, Тутанхамон та сестра Клеопатри - вражаючі фотографії
11

Британські вчені за допомогою віртуальної аутопсії відтворили вигляд Тутанхамона - фараона XVIII династії Нового царства, що правив Єгиптом в 1332-1323 роках до нашої ери. Вчені вважають, що Тутанхамон мав генетичні захворювання та хворів малярією. Це, можливо, і  стало причиною його ранньої смерті: помер фараон у віці 19 років.
Фото: bigpicture.ru
Не виключено, що так виглядала знаменита Нефертіті - мати фараона Тутанхамона. У 2003 році єгиптолог Джоанн Флетчер мумію KV35YL ідентифікувала як Нефертіті - «головну дружину» давньоєгипетського фараона XVIII династії Ехнатона. Тоді ж була проведена реконструкція її зовнішності. Однак у 2010 році в результаті ДНК-дослідження з'ясувалося, що останки належать не Нефертіті, а інший «другій половинці» Ехнатона, а за сумісництвом і його сестрі. Правда, може бути, вона була дружиною іншого фараона - Сменхкара. Однак єгиптологи сходяться на думці, що останки належать матері Тутанхамона.
Апостол Павло - видатна фігура світової історії, один з авторів Нового Завіту і один із засновників християнства. Святий Павло жив у 5-67 роках нашої ери. Павло створив численні християнські громади на території Малої Азії та Балканського півострова. У 2009 році вперше в історії було проведено наукове дослідження саркофага, що знаходиться під вівтарем римського храму св. Павла за мурами. У саркофазі знайшли фрагменти кісток, які досліджували 14 учених.
Король Річард III, реконструйований за останками, виявленими восени 2012 року під автостоянкою в Лестері.  Річард III - останній представник чоловічої лінії Плантагенетів на англійському престолі, правил з 1483-го по 1485 рік. Нещодавно було встановлено, що Річард III загинув на полі бою. Перед смертю англійський король отримав 11 поранень, причому дев'ять ударів прийшлося в голову. Відсутність ран на кістках рук говорить про те, що на момент загибелі монарх все ще залишався в обладунках. Річард III був убитий в битві при Босфорті, воюючи з претендентом на престол - Генріхом Тюдором (майбутнім королем Генріхом VII).
 Останки творця середньовічної геліоцентричної картини світу Миколи Коперника були виявлені в соборі Фромборка (сучасна Польща) в 2005 році. У Варшаві в Центральній лабораторії криміналістики виконана комп'ютерна реконструкція особи.

Реконструкція зовнішності людини за черепом, або метод антропологічної реконструкції вигляду на краніологічною основі, відомих (і не тільки) історичних діячів - улюблене заняття антропологів. Нещодавно вчені представили своє бачення зовнішності Тутанхамона.

Про ступінь відповідності результатів реконструкції істинного вигляду героїв минулого судити важко. Іноді навіть самі об'єкти реконструкції виявляються не тими, за кого їх приймали. Але подивитися на них завжди цікаво. Давайте познайомимося з давно померлими, але водночас майже живими завдяки антропологам історичними постатями.

Зараз ви читаєте новину «Вчені рекоструювали, як виглядали Бетховен, Тутанхамон та сестра Клеопатри - вражаючі фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути