вівторок, 28 лютого 2017 05:25

Вчені півстоліття б'ються над загадкою болотяної мумії

Вчені півстоліття б'ються над загадкою болотяної мумії

Болотне тіло з Віндебі (відоме також, як "Дівчина з Віндебі" до недавнього часу) виявили в торфовищі, розташованому в місті Віндебі, недалеко від Шлезвига, в північній частині Німеччини.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Це тіло було виявлено в середині 20-го століття, коли місцеві селяни добували торф з болота. Спочатку тіло болотна був названий як "Дівчиною з Віндебі", оскільки вважалося, що воно належало 14-річній особі жіночої статі. Останнім часом, однак, вчені переосмислили цю теорію.

З тілом не було знайдено інших речей, крім вовняної тканини на очах і коміру навколо шиї. Для першого було висунуто припущення, що цю тканину використовували для покриття очей після смерті, або щоб обв'язати волосся. Тіло мало тонку статуру, тож спочатку вирішили, що це була жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили скарб вікінгів

У мумії частково поголена голова. Поруч з Віндебі розкопали інший болотний труп. Він належав чоловікові середніх років, який був задушений з горіховим гілки, а потім був поміщений в болото на стовпі.

Археологи звернулися до Тацита, щоб дати пояснення двох болотної тел, знайдених у Віндебі. Римського історик розповідає, що німецькі племена, які жили за межами Рейну карали злочинців, викидаючи їхні тіла в юолото. Тому припускають, що ці тіла належали коханцям, яких спіймали і покарали.

Але на тілах немає ніяких ознак травми, які слід було б очікувати, якби людина була б страчена. Замість цього, залишки свідчать про те, що людина страждала від хвороб або недоїдання. Це і призвело до смерті. "Частково поголену" голову пояснюють тим, що на одну сторону більше впливав кисень. В результаті цього волосся швидше розклалося.

В 2007 році вчені провели ДНК-аналіз і дійшли висновку, що тіло скоріш за все належало чоловікові. Крім того, радіовуглецевий аналіз двох тіл з Віндебі показв, що вони не є сучасниками. Так звані коханці мають 300 років різниці у віку. Зараз обидва тіла демонструють у музеїземлі Шлезвіг-Гольштейн.

В центрі Москви вчені знайшли печатку Витєгорського кабака. Він існував в Карелії. Кабацькою печаткою скріплялися договори і домовленості. На цій написано лише "Печатка Витєгорського кабака".

Зараз ви читаєте новину «Вчені півстоліття б'ються над загадкою болотяної мумії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути