неділя, 11 квітня 2021 08:20

Вбили 180 українців у селі

Вбили 180 українців у селі
Поляки вбили 180 українців 1945-го. Їх поховали їх в загальній могилі. Фото: Ihor Sydor

Підрозділи польської Армії Крайової та селяни із навколишніх сіл 11 квітня 1945-го вбили 180 українців у селищі Березка - тепер Підкарпатського воєводства Польщі.

Перед початком Другої світової війни населення Березки становило півтори тисячі осіб. Більшість з них складали українці, також проживала невелика кількість поляків. Причиною різанини став етнічний конфлікт між поляками та українцями, що постійно підігрівався з 1942 року. За рік до трагедії чоловіків мобілізували до Червоної армії, що зайняла поселення. У селі залишились жінки, діти та люди похилого віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли 366 селян

Того дня підрозділи Армії Крайової, Батальйони хлопські та поляки з навколишніх сіл напали на Березку. Українців вбивали, поляків не чіпали. Поховали їх в загальній могилі.

Наступного дня член ОУН та УПА Іван Кривицький склав список замордованих - 187 осіб. З цього списку половину становлять жінки, решту - літні люди та підлітки. Того ж дня поляки замордували 26 українців у селищі Сівчина та 70-100 у Бахові. Одним із організаторів різанини українців вважають керівника батальйонів хлопських Романа Кіселя.

Згодом УПА та підпілля польської Армії Крайової домовилися про припинення взаємних атак на цивільне населення.

Українське село Павлокома 3 березня 1945-го атакував відділ Армії Крайової. Польські військові закатували 366 українців.

Зараз ви читаєте новину «Вбили 180 українців у селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути