понеділок, 19 липня 2021 14:45

Важливе відкриття. Виявили камінь, що позначав межі давнього Риму

Важливе відкриття. Виявили камінь, що позначав межі давнього Риму
Востаннє подібний камінь знаходили 100 років тому Фото: ukurier.gov.ua

Під час реставрації римського мавзолею Августа виявили рідкісний камінь, що позначав давні кордони міста. Останній подібний знаходили 100 років тому.

Камінь датували правлінням імператора Клавдія - 10-54 роки. Він був закопаний у землю на місці сімейної гробниці з рештками самого Клавдія, пише "Урядовий Кур'єр".

Відкриття назвали надзвичайно важливим, адже всього в Римі знаходили 10 подібних артефактів, а останній - століття тому. Повний напис на камені свідчить: "Тиберій Клавдій син Друза, Цезар Август Германік, Великий Понтифік, наділений владою трибуна дев'ять разів, проголошений імператором 16 разів, консулом – четвертий раз, Цензор, батько своєї вітчизни, у зв'язку з розширенням території римського народу збільшив і розмежував померій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Стіни плачу знайшли давньоримський банкетний зал

За легендою, померій – антична межа, що позначала священні межі міста Риму, прокладена його засновником Ромулом 21 квітня 753 р. до н.е. Це була борозна, зорана згідно зі складними релігійними етруськими обрядами, присвячена богам-покровителям, спрямована на захист від надприродніх загроз. Пізніше по тій межі збудували міську стіну.

Померій відділяв лінію міста, всередині якого діяли особливі правила, від зовнішньої території. Його не міг перетнути жоден іноземний правитель. Також було заборонено входити і збройним громадянам. Виняток становили лише воєначальники, які повернулися з війни з перемогою. Їм дозволялося з тріумфом пройти в повному обладунку й принести жертви богам.

Право на розширення Риму пропонувалося старим звичаєм, згідно з яким розширення імперії давало право аналогічним чином розширювати межі міста. Першим це зробив імператор Сулла, згодом Клавдій, Август, Нерон і Траян.

Напис на камені свідчить, що імперія розширилася завдяки завоюванню Клавдієм Британії.

Нещодавно археологи виявили залишки розкішного давньоримського готелю в історичному центрі Верони. Будівля вщент згоріла орієнтовно 1,7 тис. років тому.

Дослідники розкопали залишки гіпокаустичних систем як для підлоги, так і для внутрішнього опалення стін. Підлогу приміщень прикрашали мозаїки й інкрустації, а одна з кімнат зберегла на стінах яскраві фрески. Також удалося зібрати дерев'яні залишки згорілих меблів і стелі, яка завалилася через пожежу.

Імовірно, готель згорів у часи великих потрясінь, що сколихнули місто. 283 року імператор Марк Аврелій Карин переміг тут суперника Сабіна Юліана. А 312-го імператор Костянтин Великий обложив місто й убив Руриція Помпеяна - головного командира військ суперника, узурпатора Максенція. Після Веронської битви Костянтин рушив на Рим, не зустрівши опору. І в битві біля Мульвійського мосту переміг Максенція.

Зараз ви читаєте новину «Важливе відкриття. Виявили камінь, що позначав межі давнього Риму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути