пʼятниця, 17 березня 2017 09:00

Ван Ґоґ за життя продав всього одну картину

Ван Ґоґ за життя продав всього одну картину
Вінсент ван Ґоґ

17 березня 1901 року в Парижі розпочалась посмертна виставка 71-єї роботи голландського живописця Вінсента ван Ґоґа. Екпресивні картини стали сенсацією у мистецькому світі. За життя він продав лише одну свою роботу. В 1987 році на аукціоні Крісті його "Соняшники" були куплені майже за 40 мільйонів.

За життя ван Ґоґ виставляв лише декілька робіт в Парижі і Брюсселі, однак не здобув належного визнання. Слава до нього прийшла лише після паризької виставки 1901 року, коли він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава ван Ґоґа незмінно зростала і на сьогодні його картини є визанними в усьому світі шедеврами.

Вінсент ван Ґоґ народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора Нідерландської реформаторської церкви. В 15-річному віці Вінсент отримав місце дилера в художньо-торговій фірмі свого дядька спочатку в Гаазі, а потім у Лондоні. Він вирішив стати пастором, але 1878 року провалив іспити в університет Амстердаму. 1880 року ван Ґоґ захопився живописом і 1885 року в Антверпені став відвідувати класи в Академії мистецтв і приватну школу малювання. Всі ці роки він пережив кілька особистих драм, сильно бідував і жив за рахунок підтримки батьків або свого брата Тео. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

У лютому 1886 року Вінсент приїхав до Парижа. Завдячуючи брату Тео та його зв'язкам в аристократичних колах, Вінсент відкрив для себе імпресіоністів. 1888 року все частіше стали проявлятись ознаки душевної хвороби ван Ґоґа і він переїхав на південь Франції. Наступний рік був самим продуктивним у творчості художника. Тут він натхненно працював наступні кілька місяців, створив близько 70 картин. Однак в один з періодів душевної кризи 27 липня 1890 року ван Ґоґ смертельно поранив себе. О 1:30 ночі 29 липня 1890 року він пішов з життя. Вінсент ван Ґоґ був похований на місцевому кладовищі в Овері.

Зараз ви читаєте новину «Ван Ґоґ за життя продав всього одну картину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути