Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2019 10:41

В Угорщині розігнали комуністів

В Угорщині розігнали комуністів
Бела Кун звертається до співвітчизників Фото: wikimedia

Румуни повалили Угорську Радянську Республіку 1 серпня 1919-го. Офіційно держава під проводом комуніста Бела Куна проіснувала 133 дні.

Вона виникла після розвалу Австро-Угорської імперії 1918-го. Тоді закінчилась Перша світова війна й угорські еліти на чолі з графом Мігаєм Карої не змогли відродити Угорщину. Голова уряду самостійно передав владу коаліції соціал-демократів і комуністів, більшість із яких прибули нелегально з Радянської Росії. Відтоді розпочалась масова комуністична пропаганда та путчі. Очолив заходи один із членів російської компартії Бела Кун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міклаш Хорті вже 1942-го зрозумів, що війну програно

21 березня Кун сформував уряд - Революційну правлячу раду та проголосив Угорську Радянську Республіку. Тоді ж почалося формування загонів червоної угорської гвардії - "ленінців". Політик радо вітав Володимира Леніна. Той, у свою чергу, давав постійні вказівки, як треба діяти далі - розстрілювати соціал-демократів, розпочати "червоний террор". Переконував у допомозі збереження кордонів, однак зробити цього насправді не міг через громадянську війну в Росії.

Кун намагався зібрати колишні угорські території, але Румунія, підтримувана Антантою, здійснила інтервенцію у "молоду радянську державу" та розбила Червону армію під Будапештом 1 серпня 1919-го. Бела Кун і його уряд втікли в Австрію, згодом у СРСР де у 1930-х його розстріляють за звинуваченням у троцькізмі.

У ніч на 14 березня 1939-го на територію Закарпаття зайшли війська Угорщини. Вони отримали підтримку канцлера Німеччини Адольфа Гітлера. Захотіли підпорядкувати собі новостворене державне утворення з центром у місті Хуст - Карпатську Україну.

Зараз ви читаєте новину «В Угорщині розігнали комуністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути