Ексклюзиви
вівторок, 18 квітня 2023 12:13

В українському місті знайшли давні укріплення

В українському місті знайшли давні укріплення
У Чернігові розкопали стародавній вал. Фото: "Новий Чернігів"

Зовнішню лінію укріплення стародавнього міста виявили під час реконструкції водопроводу по вулиці Любецькій у Чернігові.

Історики писали про це вал у XVIII-XIX століттях, повідомляє телеканал "Новий Чернігів".

"Існував цей насип і рів при ньому, але згодом у результаті господарської діяльності його замулило, точніше люди засипали його, і він зник. Коли стали копати, виявили, що це нормальний фортифікаційний рівень. Він має певний профіль, клиновидно сходиться донизу, зменшується, що характерно саме для оборонних валів", – розповів археолог Ігор Ігнатенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковальське сопло і залізний ніж - розкопали давню вулицю в Чернігові

Вулиця Любецька з X століття поєднувала Чернігів з Любечем і була своєрідним відгалуженням шляху "із Варяг у Греки".

"Шлях пов'язував північ із півднем, тобто, з Балтики можна було потрапити по Дніпру, а потім цим Любецьким шляхом до Чернігова, а далі сплавитися Десною і Дніпром у Чорне море. І навпаки – так само можна було із Чернігова до Любеча доїхати, а далі перейти до Західної Двіни і спуститися водою вже до Балтики, й таким чином Чернігів з'єднувався з Європою", – пояснив Ігнатенко.

Також археологи знайшли язичницькі поховання XI століття та уламки керамічних горщиків. Їх виявили у заповненні рову, вони допоможуть більш точно його датувати.

На перехресті з вулицею Мазепи виявили два поховання. Одне з них було під курганом. Це означає, що рів і вал виникли уже після того, як в XI столітті на цій території був цвинтар.

У липні 2019 року археологи проводили розкопки неподалік проспекту Перемоги у Чернігові. Тоді вдалося знайди декілька приватних садиб часів Київської Русі XII-XIII ст, а також велику кількість фрагментів скляних браслетів – жіночих прикрас.

Зараз ви читаєте новину «В українському місті знайшли давні укріплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути