понеділок, 22 квітня 2019 14:08

В України з'явився гідроавіаційний флот

В України з'явився гідроавіаційний флот
Чорноморський флот перейшов до УНР. Фото: memory.gov.ua

Наказом міністерства морських справ Української Народної Республіки 22 квітня 1918-го в Одесі створений Перший Гідроавіаційний дивізіон Чорноморського флоту УНР.

Створили на базі колишнього 3-го гідроавіаційного дивізіону Чорного моря. До нього увійшло 20 гідропланів.

Дивізіон складався зі штурмового загону, 1-го, 2-го та 8-го гідроавіаційного загонів, 9-го відділу, гідроавіаційної та повітряної станції Одеси.

Іще 22 квітня 1918-го командувач Чорноморським флотом контр-адмірал Михайло Саблін оголосив наказом по флоту, що "всі судна, портове майно, розміщені в портах Криму та на його узбережжі, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори". Вже 29 квітня командувач надіслав до Києва телеграму, в якій заявив про перехід Чорноморського флоту під юрисдикцію УНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Появу українського флоту показали в мультфільмі

Перед цим 14 січня 1918-го був ухвалений "Закон про Український державний флот". Російський Чорноморський флот проголошувався флотом УНР. Був затверджений прапор Українського військового флоту – блакитно-жовтий стяг із тризубом на верхній смузі. 27 березня 1918-го вийшли накази про створення Дунайської та Транспортної флотилій.

До Одеси привезли військово-морський прапор Української Народної Республіки. 100 років тому українські прапори підняли на кораблях Чорноморського флоту та у Севастопольській фортеці.

Зараз ви читаєте новину «В України з'явився гідроавіаційний флот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути