Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 14:36

В Україні знищили 30% виноградників

1972 року опублікували постанову ЦК КПРС і Радміну СРСР "Про заходи з посилення боротьби з пияцтвом і алкоголізмом". 1985-го ухвалено постанову ЦК КПРС та Ради міністрів СРСР "Про заходи з подолання пияцтва й алкоголізму та викорінення самогоноваріння".

Спочатку планували скоротити виробництво міцних алкогольних напоїв. Натомість хотіли розширити виробництво виноградного вина, пива і безалкогольних напоїв. Міцний алкоголь продавали з 11:00 до 19:00. З фільмів вирізали сцени з вживанням спиртного.

1985 року в країні закрили велику кількість горілчаних магазинів. За вживання спиртного на робочому місці звільняли і вилучали з партії.

Автор: Tochka.net
  У СРСР закривали магазини алкоголю
У СРСР закривали магазини алкоголю

В Україні знищили 30% усіх виноградників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гонка за тверезістю погубила Радянський Союз

"За час боротьби за тверезість Україна втратила приблизно п'яту частину свого бюджету, в республіці викорчували 60 тисяч гектарів виноградників, знаменитий винзавод "Массандра" від розгрому врятувало лише втручання Володимира Щербицького і першого секретаря Кримського обкому партії Макаренка. Активними провідниками антиалкогольної кампанії були секретарі ЦК КПРС Єгор Лігачов і Михайло Соломенцев, які і наполягали на знищенні виноградників. Під час відпустки в Криму Єгора Кузьмича повезли в "Масандру". Там за всі 150 років знаменитого заводу зберігаються зразки випущених вин - винотека. Подібні сховища мають усі відомі винзаводи світу. Але Лігачов сказав, що цю винотеку треба знищити, а "Масандру" закрити. Володимир Щербицький не витримав і подзвонив прямо Горбачову, мовляв, це вже перегин, а не боротьба з пияцтвом. Михайло Сергійович сказав: "Ну добре, збережіть", - розповідав екс-секретар ЦК Компартії України Яків Погребняк.

Автор: HISTORIANS.in.ua
  Під час антиалкогольної кампанії люди почали масово варити самогон
Під час антиалкогольної кампанії люди почали масово варити самогон

Масове невдоволення кампанією і економічна криза 1987 року змусили радянське керівництво згорнути боротьбу з виробництвом і споживанням алкоголю.

14 травня 1986-го генсек КПРС Михайло Горбачов у телевиступі заперечив серйозність Чорнобильської аварії. Його промову передрукували московські й українські видання.

Зараз ви читаєте новину «В Україні знищили 30% виноградників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути