пʼятниця, 04 січня 2019 15:42

В Україні заборонили обіг іноземних грошей

В Україні заборонили обіг іноземних грошей
Директорія УНР прийняла закон про гривню. Фото: Auction

Закон Директорії УНР про українську гривню вийшов 4 сiчня 1919-го. Обіг російських, німецьких, австрійських і румунських грошей на території України заборонили.

В основу закону поклали новий проект проведення грошової реформи, запропонований економістом Борисом Мартосом.

Російські грошові знаки номіналом 500 та 1000 рублів, випущені царським і Тимчасовим урядами, були анульовані. Російські кредитні білети вартістю від 1 до 100 рублів підлягали обміну на українську валюту.

З 15 до 31 січня 1919-го 1 російський рубль міняли на 1 гривню, з 31 січня до 15 лютого 1 рубль дорівнював 75 копійкам, а після 15 лютого 1919 року російські гроші будь-яких номіналів не приймалися державними установами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші українські гроші називали "горпинками"

Усі зібрані повітовими та губернськими державними скарбницями іноземні грошові знаки повинні були пересилатися до Київської контори Державного банку.

Однією з найкращих реформ на пострадянському просторі назвав грошову реформу в Україні фінансовий експерт Олексій Кущ. Її провели 22 роки тому. У вересні 1996-го гривня стала національною валютою України. Вона замінила українські карбованці. Їхній обмін проводили з 2 до 16 вересня 1996-го. У готівковому обігу паралельно функціонували як гривня, так і карбованець. Після 16 вересня єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заборонили обіг іноземних грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути