середа, 16 вересня 2015 16:40

В Таджикистані археологи дослідили поховання загадкових ефталітів

В Таджикистані археологи дослідили поховання загадкових ефталітів
Фото: scientificrussia.ru

Під час розкопок у Сарі-Хосор на території припамірського регіону Таджикистану археологи знайшли велике поховання ефталітів. Могильник, імовірно що відноситься до V-VI ст. н.е., дасть можливість більше дізнатися про цей малодосліджений народ.

Нині досліджено 34 могили з різними похоронними ритуалами, в тому числі поховання воїна з конем. У могилу поряд з похованою людиною були поміщені голова коня з вудилами та частини його крупа зі стременами. Несподіваним елементом стали залишки поминальної тризни (глечика, в якому спочатку був якийсь напій), і нога барана, в яку був застромлений ніж.

У низці поховань знайшли сережки, включаючи золоту, причому всі вони були непарними. Ймовірно, це звичаї людей, що залишили могильник. Також знайдено невелике бронзове дзеркало, кістяні обкладки луків або сагайдаків з різьбленим орнаментом, залізні пряжки ременів, вудила незвичайної конструкції, що свідчать про досить жорстоке поводження з кіньми.

За словами археологів, найважливіша з знахідок експедиції - це добре збережені останки людей. Їхнє дослідження дозволить відновити зовнішній вигляд ефталітів. При цьому вже відомо, що вони відносяться до грацильного східноєвропейського типу, а значить до європеоїдної раси.

Це лише другий в Центральній Азії археологічний пам'ятник, пов'язаний з ефталітами. Арехологи дослі небагато знають про цей народ, у тому числі про його походження.

Нагадаємо, ефталіти - племінне об'єднання раннього Середньовіччя (IV-VI ст.), яка створило велику державу, до неї входили Согдіана і Бактрія (Середня Азія), Афганістан і Гандхара (північна Індія).

Про гунів-ефталітів, яких також називаючи їх "білими гунами", писав Прокопій, тоді як інші, у тому числі і більш ранні автори, такі як Амміан Марцеллін, називають їх гунами-хіонітами.

Зараз ви читаєте новину «В Таджикистані археологи дослідили поховання загадкових ефталітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути