четвер, 05 серпня 2021 08:21

В США вийшла газета українською мовою

В США вийшла газета українською мовою
Газета "Америка" — християнсько-католицьке видання. Основний масив інформації у газеті становили місцеві новини, огляди. Фото:https://vue.gov.ua

Газета українською мовою "Америка" почала виходити в США 5 серпня 1886-го.

У місті Шенандоа, штат Пенсільванія 1884-го виникло перше організоване поселення українців. Греко-католицький священика Іван Волянський (1857–1926) прибув до Шенандоа за дорученням львівського митрополита Сембратовича.

Волянський доклав зусиль до заснування українських крамниць на кооперативних засадах, допоміг фонду для українських робітників, контролював будівництво церкви св. Михаїла. З його ініціативи створено український хор, читальню, театральну трупу та оркестр. Отець почав видавати газету "Америка". Священик хотів через газету допомогти українцям зберегти релігійну й національну ідентичність. Волянський був змушений самостійно вчитися друкувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як перші українці потрапили до Канади

Газету верстали на чотири шпальти. Зразок кирилиці для шрифту видання було взято з друкарні Ставропігійського інституту у Львові. За змістом газета "Америка" — християнсько-католицьке видання. Чимало публікацій були фактично парафіяльними відомостями, характерними для тогочасної Галичини.

Основний масив інформації у газеті становили місцеві новини, огляди. Перший номер починався з привітання і пастирського слова отця Волянського. Далі подано новини української громади Шенандоа та про події у світі. Більшість публікацій у газеті подавалися анонімно.

Газету спочатку видавали раз на місяць, згодом - щотижня. Письменник Іван Франко в "Нарисі історії українсько–руської літератури до 1890 року" назвав цю газету "скромним, але дуже інтересним початком русько–американської преси".

Із від'їздом Волянського видання української газети "Америка" припинили. Останній номер вийшов 22 лютого 1890-го.

У Празі українська діаспора 30 травня 1923-го заснували Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.

Товариство вело активну видавничу діяльність: видавало журнал "Записки", праці членів товариства, звіти, брошури. Це об'єднання визнане міжнародною Комісією для інтелектуальної співпраці в Лізі Націй.

Зараз ви читаєте новину «В США вийшла газета українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути