Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2019 14:06

У Росії створили систему концтаборів для ворогів режиму

У Росії створили систему концтаборів для ворогів режиму
Більшовики прийняли ухвалу "Про табори примусових робіт". Фото: "Вікіпедія"

17 травня 1919-го прийнято Ухвалу ВЦВК "Про табори примусових робіт".

Організацією та керівництвом таборами займалась Всеросійська надзвичайна комісія. На початок 1920-х функціонувало 5 типів таборів. Це табори примусових робіт особливого призначення, загального типу, виробничі, для військовополонених і розподільники. Така класифікація була умовною. 1920-го за вказівкою голови РНК РРФСР Володимира Леніна почали утворюватися концентраційні табори для заарештованих за контрреволюційні злочини.

За пропозицією засновника ВНК Фелікса Дзержинського у травні 1922-го керівництво всіма місцями позбавлення волі віддали до компетенції правонаступника ВНК Державного політичного управління, у складі якого утворили Головне управління місць ув'язнення. У Наркоматі внутрішніх справ України організували Управління місць ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві оголосили "безбожну п'ятирічку"

Першим концтабором для політичних в'язнів, заарештованих і засуджених радянськими органами державної безпеки став Соловецький табір особливого призначення. Наступні концтабори з'явились на Кольському півострові, Карелії, Ухта-Печорі, поблизу річки Колими, озера Вайгач, Нерчинська, Іркутська та в інших місцях.

8 травня у Києві на Хрещатику відкрилась виставка "Тріумф людини. Жителі України, які перемогли ГУЛАГ". Стенди з історіями ув'язнених розмістили біля Головпоштамту. Експозиція розповідає про українців, які зберігали гідність у таборах, гуртувались і піднімали повстання.

Зараз ви читаєте новину «У Росії створили систему концтаборів для ворогів режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути