вівторок, 16 липня 2019 10:34

У Польщі знищили православні храми

Автор: nasze-slowo.pl
  Поляки руйнують православний храм на території Холмщини й Підляшшя
Поляки руйнують православний храм на території Холмщини й Підляшшя

Собор єпископів автокефальної Православної церкви у Польщі звернувся до польської влади з меморандумом 16 липня 1938-го. Тоді висловив жаль із приводу кампанії руйнування православних храмів на території Холмщини й Підляшшя. Закликав українців до 3-денного посту у зв'язку з трагічними подіями. Заклик собору підтримав й предстоятель греко-католицької церкви Андрей Шептицький.

Кампанія носила назву "ревіндикація" - повернення майна. Активно пропагувалася у пресі, мовляв, у багатьох містах, де не живуть українці, є церкви, побудовані в період російського імперського панування. Церкву звинуватили в українізації та русифікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві оголосили "безбожну п'ятирічку"

Кампанією ліквідації церков керував кординаційний комітет під командуванням генерала Брунова Ольбрехта, згодом на його місце призначили полковника Мар'яна Турковського. Частину храмів закривали та передавали у володіння католицької громади. Проте більшу частину просто знищили шляхом підпалів чи розбирання. У результаті акції знищили 91 церкву, 26 молитовних будинків, 10 каплиць, 4 храми переробили на морги. Загалом 127 православних святинь.

"Останню Божественну літургію справив отець Семен Демчук 15 травня 1938-го у присутності постового державної поліції. Зібралися на цю останню літургію всі місцеві й довколишні православні українці, від дітей до старих, і увесь час голосно і гірко плакали. Не витримав і поліціянт і вийшов перед закінченням богослужіння", - йшлося у інтерпеляції посла сойму Степана Барана.

Після перетворення РПЦ на свою маріонетку радянське керівництво мало намір встановити релігійний контроль над усією територією СРСР, а тому на Західну Україну та УГКЦ, що діяла в її межах, чекала трагічна доля. Апогеєм активної діяльності радянських спецслужб щодо цієї церкви став так званий Львівський Собор 1946-го, на котрому фактично було ліквідовано УГКЦ.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі знищили православні храми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути